För Expressen återger rikspolischefen Dan Eliasson nu den händelse som ledde till att han sommaren 1979 ställdes inför rätta i Hedemora tingsrätt. Foto: Janerik Henriksson/TTFör Expressen återger rikspolischefen Dan Eliasson nu den händelse som ledde till att han sommaren 1979 ställdes inför rätta i Hedemora tingsrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT
För Expressen återger rikspolischefen Dan Eliasson nu den händelse som ledde till att han sommaren 1979 ställdes inför rätta i Hedemora tingsrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT
Fastigheten där Dan Eliasson krossade en ruta som 17-åring.Fastigheten där Dan Eliasson krossade en ruta som 17-åring.
Fastigheten där Dan Eliasson krossade en ruta som 17-åring.

Dan Eliasson: "Vi slog sönder en fönsterruta"

Publicerad

Rikspolischef Dan Eliasson, 54, har tidigare talat tyst om sitt förhållande till alkohol och att han själv är dömd för brott.

Men efter att ha tillfrågats av regeringen om eventuella lik i garderoben tog han bladet från munnen.

– Jag berättade för inrikesministern om domen och att jag festade och var rätt vild, säger Eliasson.

Dan Eliasson, som tidigare lett Migrationsverket respektive Försäkringskassan, har i flera intervjuer pratat om sin stormiga tid som punkare och att han skrivit en låt med titeln ”Knulla i Bangkok”.

Däremot har det varit en hemlighet att Sveriges nytillträdde rikspolischef som 17-åring blev införd i polisens belastningsregister.

För Expressen återger Eliasson nu den händelse som ledde till att han sommaren 1979 ställdes inför rätta i Hedemora tingsrätt:

– Vi var några kompisar som var ute en kväll, hade festat, och konstaterade att en affärsinnehavare som vi inte tyckte var bra … Vi slog sönder en fönsterruta för honom. Och det var någon som såg det och då ringde polisen på måndag morgon hem till mina föräldrar och så fick man åka in och rodna och betala för den där rutan och sen dömdes jag för skadegörelse. Det var dumt gjort.

"Vi var väldigt vänster"

Vad hade fastighetsägaren gjort för att förtjäna detta?

– Ja … vi var väldigt vänster på den tiden och han var väl stans kapitalist … den rikaste. Jag tror att det i stundens ingivelse var det som det handlade om. Som sagt, inget man är stolt över i dag.

Polisutredningen visade att Dan Eliasson vid samma tillfälle hade krossat ytterligare en ruta på en bostadsfastighet i centrala Hedemora. Påföljden för de båda fallen av skadegörelse blev 60 dagsböter.

– Det finns bättre sätt att påverka samhällsutvecklingen än att slå sönder en affärsinnehavares fönsterruta, betydligt bättre sätt, kommenterar Dan Eliasson och säger att det faktum att han vet hur det känns att bli åtalad och dömd har ett värde när han nu styr Sveriges poliskår.

– Bara för att man begår en dumhet när man är ung, eller till och med vuxen, så behöver man inte vara en dålig människa.

Idag är brotten gallrade ur polisens belastningsregister. Men Dan Eliasson såg ändå skäl att gå tillbaka i sitt förflutna då regeringen i höstas frågade om han kunde tänka sig att bli rikspolischef.

– Det var en av de frågor som jag nämnde för inrikesministern, berättar Eliasson.

"Jag har festat på rätt rejält"

Den andra frågan rörde hans förhållande till alkohol. Dan Eliassons ”festande” hade fortsatt upp i vuxna år.

– På åttiotalet åkte jag runt i världen och jobbade, först i Asien och sen i Sydamerika där jag fick jobb på Asea i Venezuela. Och jag var nog lite stökig runtom där också … stundtals.

Vad var det för stökigheter?

– Jag har festat på rätt rejält.

När tog det slut?

– Ja, det finns väl inget datum. Men när min chef i Venezuela gav mig alla förtroenden kände jag att nu var det en ny tid, nu var det dags att skärpa sig.

Använde du även narkotika?

– Nej.

Vad har du för förhållande till alkohol i dag?

– Jag är normalkonsument.

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal framhåller att Dan Eliasson även berättat om skadegörelsen vid ett internt möte i december där cirka 150 polischefer deltog.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag