Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dan Eliasson får ut 300 000 för sparad semester

Dan Eliasson avgick efter Expressens avslöjande om att han rest till Las Palmas under jul.
Dan Eliasson tog inte ut semester för resan till Las Palmas.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
När han nu avgår kommer han få närmare 300 000 kronor i innestående semesterdagar.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN

MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson åkte på en privat resa till Las Palmas i höstas – men tog inte ut semester, skriver DN.

Eliasson kommer få närmare 300 000 kronor i innestående semesterdagar när han slutar.

Expressen avslöjade i juldagarna att Dan Eliasson åkte till Las Palmas på Gran Canaria över jul. 

Förra veckan var Dagens Nyheter först med att få bekräftat att Eliasson även åkte på ytterligare en semesterresa till Las Palmas tidigare i november. En faktura som Expressen tagit del av visar att han då handlade med på sitt MSB-kort i på ett lyxvaruhus i Las Palmas.

Nu uppger DN att Eliasson inte tog ut någon semester under den privata resa han gjorde till Las Palmas tidigare i höstas, och att den tidigare generaldirektören får ut närmare 300 000 kronor i innestående semesterdagar när han slutar.

Eliasson ska i samband med resan inte heller ha fattat något beslut om att utse en tillförordnad ställföreträdare i Sverige under tiden. 

 ”Frågor som rör privata resor och detaljer om semesterdagar hänvisar vi till Dan Eliasson”, skriver MSB:s pressekreterare Josefin Morge i en kommentar till DN.

Får närmare 300 000 kronor utbetalt

Tidningen uppger att Eliasson enligt MSB har 36 innestående semesterdagar. Med en månadslön på 165 500 kronor blir det närmare 300 000 kronor.

Dan Eliasson hade en ersättare under fem veckor förra sommaren, men tog inte ut semester för alla dagar.

”Generellt kan man dock konstatera att det inte är ovanligt att myndighetens chefer behöver ägna planerad semestertid, helger och kvällar åt arbete och kan kompensera det genom att vara ledig andra dagar. Arbete på distans från exempelvis hemmet eller semesterbostad behöver göras frekvent även när det inte är påkallat på grund av en pandemi”, skriver Josefin Morge till DN

Avgick efter kritiserade resan

Som Expressen tidigare har skrivit kommer Eliasson fortsätta jobba på regeringskansliet, och när hans anställning tar slut kommer han ha tagit ut ytterligare 3,9 miljoner kronor i lön.

Förra veckan meddelade Dan Eliasson att han efter den hårt kritiserade semesterresan över jul, avgår som generaldirektör för MSB

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, sa Dan Eliasson då i ett pressmeddelande.

Camilla Asp utsågs i förra veckan till vikarierande generaldirekt för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Göran Greider: ”Förtroendet för regeringen delvis skadat”

S-debattören om att Dan Eliasson avgår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.