Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dan Eliasson slutar som rikspolischef

Publicerad

Dan Eliasson sparkas som rikspolischef.

Han går till ett nytt toppjobb, enligt ett pressmeddelande från polisen. 

Inom polismyndigheten har han tidvis var mycket starkt kritiserad – inte minst för den omfattande omorganisationen:

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i en kommentar. 

Dan Eliasson, som har varit starkt kritiserad inom de egna leden, sparkas nu från polismyndigheten. 

Han går till ett jobb som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Under onsdagen beslutade regeringen att Dan Eliasson ska bli ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han lämnar därmed uppdraget som rikspolischef, skriver polisen på sin webbplats.

– Svensk polis behöver en nystart och det kräver en annan rikspolischef, säger statsminister Stefan Löfven till TT. 

 

Dan Eliasson: "Spännande att leda en ny verksamhet"

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i en kommentar. 

Dan Eliasson tillträdde tjänsten som rikspolischef den 1 januari 2015 när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet.

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat.

Dan Eliasson slutar som rikspolischef – och går till ett nytt toppjobb, enligt ett pressmeddelande från polisen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Dan Eliasson säger vidare att den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits.

Morgan Johansson: "Han kommer göra ett bra jobb"

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, säger att Eliasson inte blivit sparkad från ämbetet, utan blivit omplacerad.

– Vi gjorde bedömningen att när omorganiseringen är färdig inom polisen och resultaten gick upp igen så gick polisen in i en ny fas. Därför var det här rätt tillfälle att byta.

Däremot är Eliasson inte rätt person att vara polischef i framtiden, menar han.

– Inte i den här fasen som ska komma. Han genomförde omorganiseringen. För det som ska komma behöver vi ha en ny kompetens, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Hans kompetens behövs fortsättningsvis i statsförvaltningen. Men den behövs på MSB. Han kommer göra ett bra jobb, det här är en av våra mest erfarna myndighetschefer. 

Dan Eliasson slutar den 5 mars

Dan Eliasson gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars.

Nu är det Mats Löfving som är fortsatt ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

Rabalder i Almedalen

Det har tidvis blåst hårt kring Dan Eliasson.

I juli 2016 exempelvis, mitt under Almedalsveckan, deltog han i Expressen TV. Det slutade med fullt rabalder.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom på tal under intervju. Dan Eliasson sa då: 

– Om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag