Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dan Eliasson slår nu tillbaka: "De har fel"

Rikspolischef Dan Eliasson Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Rikspolischefen Dan Eliasson är övertygad om att polisen blivit bättre på att utreda brott.

Eliasson pressas i Ekots lördagsintervju med frågor om den senaste ökningen – då den mestadels består av lättutredda brott. 

Samtidigt har poliskällor till SvD uppgett att polisen prioriterat bort svårutredda brott – för att frisera statistiken. 

– De som gör den typen av påståenden har fel, säger Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju. 

Rikspolischef Dan Eliasson har utstått hård kritik under det gångna året. Eliasson har dels kritiserats för sitt IT-beslut – som Ekot avslöjade i september – men även för polisens utredningsresultat och myndighetens omorganisation. 

Dan Eliasson medverkade i Ekots lördagsintervju och slog där fast att han tänker fortsätta som rikspolischef så länge han har regeringens förtroende. Eliasson uppger även att polismyndigheten är på rätt väg. 

– Vi håller på att vända trenden. Resultaten håller sakta men säkert på att vända uppåt. Regering och riksdagen har aviserat att vi ska få mer pengar och vi kan växa. Jag är helt övertygad om att sakta men säkert kommer det låta bättre om svensk polis, säger han till Ekot. 

Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) krävde i januari förbättringar av polisens utredningsresultat inför halvårsbokslutet i år. Svenska dagbladet granskade i juni polisens utredningsarbete och kunde då visa att polisen förbättrat sig – men att ökningen huvudsakligen bestod av lättutredda brottstyper som trafikbrott och narkotikabrott. 

Dan Eliasson intervjuades i Ekots "Lördagsintervjun" Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Poliskällor uppgav för tidningen att man fått direktiv om att prioritera lättutredda brott – för att på så sätt uppnå fler utredda brott. 

– Vi prioriterar bort brott i nära relationer. Allt som är lätt att ”fup:a” (brott där det går snabbt att färdigställa ett förundersökningsprotokoll red. anm.) ska prioriteras fram till sista juni, berättade en källa inom Stockholmspolisen för SvD.

Dan Eliasson vänder sig emot beskrivningen när han intervjuas i Ekots lördagsintervju: 

– De som gör den typen av påståenden har fel. Det finns ingenting i vår styrning som gör att vi ska få enkla ärenden, för att vi ska visa att vi är bättre och duktigare. Vi måste göra skillnad och få till samhällseffekter, säger han. 

Eliasson: ”Håller på att vända trenden”

Eliasson bekräftar dock att narkotika- och trafikbrott ligger bakom den förbättrade statistiken.

– Vi har framför allt ökat antalet ärenden på narkotika och trafik. Det är ärenden som vi dels initierar själva, men också som väldigt många medborgare vill att vi ska prioritera när vi har medborgardialoger. Sedan har vi ett brottsområde där vi inte är nöjda hittills med utvecklingen och det är våld mot person. De brotten är tyngre i utredningshänseende, det tar lite längre tid innan vi vänder trenden där – men vi kommer att göra det också. 

 

LÄS MER: Eliasson: NMR:s symbol kan bli olaglig att visa

 

Ekots programledare Jörgen Huitfeldt frågar Eliasson om polisen pressats av politikerna till manipulera statistiken.

– Nej, absolut inte! Vi ligger på alldeles för låga nivåer när det gäller narkotika- och trafikbrott. Vi borde ligga på betydligt högre nivåer än vi gör, så vi är på rätt väg. Vår utmaning är att se till att vi blir bättre på övriga brottstyper, säger Eliasson. 

Dan Eliasson: ”Absolut inte!”

Rikspolischefen betonar vidare:

– Vi prioriterar grova brott, det är det allra viktigaste. Men det hindrar inte att vi ska inte ska göra narkotika- och trafikbrott också. Det är ibland lite lättare, men vi har löst betydligt fler våldtäkter i år jämfört med i fjol. Vi levererar fler utredningar till åklagare och vi utreder fler brott. 

 

LÄS MER: Försvaret sa nej – sex månader innan Eliassons beslut

 

Dan Eliasson pressades även på nytt med frågor om polisens krypteringsaffär. Ekot rapporterade i fredags att Försvarsmakten, enligt källor till Ekot, sagt nej till polisens förslag om krypteringslösning – sex månader före Eliassons beslut om att gå vidare med polisens egen krypteringslösning. 

– Jag tänker vara väldigt försiktig när jag kommenterar det här. Men den frågan tänker jag besvara: nej, jag kände inte till att det funnits en diskussion med försvaret 2014, säger han till Ekot och återupprepar polisens linje om att beslutet inte strider mot säkerhetsskyddsförordningen respektive säkerhetslagen.