Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Eliasson om polisen: Jag fick göra skitgörat

Dan Eliasson blev generaldirektör för MSB efter att han fått sparken som rikspolischef.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Nu ger Dan Eliasson sin syn på att han fick sparken som rikspolischef.

– Efter mina tre år behöves det ett nytt ansikte som kunde föra den nya organisationen in i framtiden. Jag fick göra skitgörat, säger Dan Eliasson intervju med Dagens Nyheter.

Dan Eliasson, 57, fick gå från posten som rikspolischef i februari i år.

Tiden innan var turbulent och kraftig kritik hade riktats mot Eliasson internt inom poliskåren. Många var djupt missnöjda med den omorganisation han skulle leda.

"Behövdes ett nytt ansikte"

Rikspolischefen utmålades som tondöv, och efter hans avgång beskrev en tidigare medarbetare Eliasson som "en gås med extra lager teflon".

I en lång intervju med DN:s Alexandra Urisman Otto   förklarar Dan Eliasson bland annat att han förstår varför regeringen valde att låta honom gå.

– Efter mina tre år behöves det ett nytt ansikte som kunde föra den nya organisationen in i framtiden. Jag fick göra skitgörat. Nu får Anders (Thornberg) använda organisationen och försöka trimma den, göra den spänstig och starkare, säger Eliasson till DN.

Han erbjöds direkt ett nytt toppjobb av regeringen, nu som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. En mjuklandning kan tyckas.Inte rädd fatta obekväma beslut

Dan Eliasson säger i intervjun att han underskattade hur stormigt det skulle bli när polisen skulle omorganiseras. Det gällde bland annat lönefrågan.

– Jag är van vid att kallas ”hårt kritiserad” och ”den ifrågasatte”. Jag tror att det beror på att jag inte är rädd för att fatta obekväma beslut om jag ser att det kan förbättra verksamheten. Det finns myndighetschefer och andra höga chefer som sitter där tryggt och inte gör någonting, så fungerar inte jag, säger Eliasson i DN.

På sitt nya ämbete som chef för MSB fick Dan Eliasson under sommaren hantera kritiken efter de omfattande skogsbränderna där räddningstjänsten saknade resurser. Bland annat saknar Sverige flygplan som kan vattenbomba bränder från luften.

Kritik för hanteringen av skogsbränderna

– Jag kan bara konstatera att sommarens kritik handlade mycket om huruvida de kommunala räddningstjänsterna är tillräckligt väl dimensionerade. Och mitt svar är nej. Är det MSB:s roll att jaga kommunerna så att de har tillräckligt många brandmän? Nej, det är deras eget ansvar, säger Eliasson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.