Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dan Eliasson om hur han sveks som rikspolischef

Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: TOMAS LEPRINCE

I onsdagens ”Bara politik” berättar den tidigare rikspolischefen Dan Eliasson, numera generaldirektör för MSB, om hur det gick till när han fick sparken – och hur han egentligen hanterade de hårda stormarna han fick utstå. 

– Många säger ”vi står bakom dig”, men när man väl vänder sig om är det väldigt långt bakom de står, säger han. 

När Dan Eliasson gästar ”Bara politik” på onsdagen berättar han att han hade ett möte med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) redan i augusti i fjol – där ministern noterat att han hade det slitsamt som rikspolischef och frågade om han verkligen orkade mer. 

Dan Eliasson hade då lett myndighetens stora omorganisation sedan den 1 januari 2015, vilken i princip sedan start både kritiserats starkt och ofta. 

Han svarade att han hade några saker han ville gå i mål med, men att han beräknade att vara klar med det kring årsskiftet. 

– Sedan träffades vi i slutet av januari och då sa han: ”Nu har du gjort det här, nu är det dags för dig att göra något annat”. 

Bara politik live i kväll

19.00 Margot Wallström

Utrikesministern frågas ut om livet i politiken, valrörelsen och hur det gick till när Sverige – som vi blir under juli – fick ordförandeposten i FN:s säkerhetsråd.

19.12 Anne Ramberg

Advokatsamfundets generaldirektör intervjuas bland annat om de juridiska efterdyningarna av Metoo.

19.20 Intervju: Dan Eliasson

Den tidigare rikspolischefen frågas ut om MSB:s nya krisbroschyr, om valpåverkan och om hur det egentligen gick till när han sparkades som rikspolischef.

 

I programmet säger nu Dan Eliasson att han underskattade jobbet som rikspolischef i det här läget.

– Det fanns två saker som jag inte var fullt medveten om. Jag visste att du inte får höga popularitetspoäng om du leder en omorganisation. Men det jag inte visste var att missnöjet med löneläget inom polisen var så stort. Inte heller var jag fullt medveten om att man låg så långt efter både på utbildnings- och på utrustningssidan. När man lägger ihop det där i en drinkmixer blir det en explosiv cocktail. Och det var det verkligen i tre år. 

Om du hade fått välja, hade du varit kvar? 

– När man sitter i en verksamhet känner man ju en stor lojalitet till de man jobbar nära med. Jag tror inte att jag hade sökt mig bort själv på åtminstone ett år, men när en minister vill att man tar ett nytt jobb får man ju ett skäl. Då tar man det nya jobbet. 

Börjar du känna igen den typen av samtal nu? När en ansvarig minister ska meddela att ”det är dags”. 

– Ja. Det tar tre sekunder in i rummet så känner man på en gång att japp, nu är det dags för mig att göra något nytt. Det blir en viss stämning. Den är inte negativ, men man känner att det är något som rör mig. 

Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler menar att hon offrades på grund av politiska vindar. Offrades du också? 

– Nej, jag tror inte att jag offrades på samma sätt. Om du tittar på andra stora omorganisationerna så ser man ofta att den som genomför de tuffa besluten inte är den som sedan leder verksamheten på lång sikt. För mig fanns det en logik att det behövdes ett nytt ansikte. 

SE TIDIGARE AVSNITT av ”Bara politik” i Expressen TV här

 

Så började du på MSB den 5 mars. Kan du någon gång känna att, nä, nu vill jag ha ett ”vanligt” jobb? 

– Ibland så finns det väl stunder. Framförallt inom polisen när det blåste som mest och ingen ville stå upp för omorganisationen, trots att alla politiska partier beslutat det i riksdagen och trots att polisfacket hade varit med och sagt att de ville ha det så här. Sen när det blåser är det inte så många som står upp. 

– Eller rättare sagt: många säger ”vi står bakom dig”, men när man vänder sig om är det väldigt långt bakom de står i så fall. Så har det väl funnits stunder som man känner: är det värt det här? 

Övervägde du att säga upp dig? 

– Nej, det gjorde jag inte. Jag knöt väl näven ännu hårdare. Om andra viker ner sig gör inte jag det. 

Hade du några knep eller metoder för att hantera när det blåste? 

– Det absolut viktigaste när det blåser är att du sköter dig själv: att du sover bra, äter bra och tränar. Så att du är stark mentalt. Då kan du jobba långa timmar. Sen gäller det att se till att ha bra människor runtomkring sig, och det hade jag verkligen inom polisen. 

”Bara politik” sänds i Expressen TV klockan 19 på onsdagen. I programmet medverkar även utrikesminister Margot Wallström och advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!