Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dan Eliasson nöjd med polisen – trots krisen

Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/TT
2016 var ett tufft år för polisen. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN
Anders Ygeman har presenterat åtgärder för att förbättra polisens resultat. Foto: Christian Örnberg

Rikspolischef Dan Eliasson är nöjd när han summerar året som gått.

"Trots svåra yttre omständigheter och en pågående omorganisation har de anställda gjort många goda insatser och bidragit till en fortsatt utveckling av verksamheten. Det lovar gott inför 2017", skriver han i årsredovisningen.

Samtidigt konstateras att antalet vålds- och sexualbrott ökat under 2016.

2016 var ett tufft år för polismyndigheten. Upprepade rapporter om poliser som gick på knäna varvades med sjunkande utredningsresultat och stigande kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson.

Årets avslutades med att flera oppositionspartier krävde hans avgång.

Men i polisens årsredovisning, som på onsdagen överlämnades till regeringen, konstaterar rikspolischefen bland annat att "bokslutet visar att polisen tar med sig ett ekonomiskt överskott in i det nya året".

Han är nöjd med året som gått.

"När jag summerar det gångna året kan jag som vanligt konstatera att polisens anställda har gjort ett fantastiskt arbete", skriver han.

Vålsbrott ökat

I årsredovisningen konstateras dock samtidigt:

"Under 2016 har utredningsandelen minskat i förhållande till 2015. Antalet ärenden som redovisats till åklagare har också minskat. Detta innebär att resultatmålet "brottsuppklarningen ska öka" inte har uppnåtts."

Antalet inkomna våldsbrottsärenden har ökat med 3,5 procent under året.

De antalsmässigt största ökningarna omfattar mestadels olika typer av misshandelsbrott samt hot och förgripelse mot tjänsteman. De procentuellt största ökningarna omfattar försök till eller fullbordat mord eller dråp samt sexualbrott. Ökningen omfattar samtliga polisregioner utom Stockholm.

"Resultat för dåligt"

– Resultatet är för dåligt men det finns ljuspunkter, sa inrikesminister Anders Ygeman tidigare i år.

När finansministern la fram höstbudgeten i september 2016 gick två miljarder kronor extra till polisen - långt mindre än de 3,9 miljarder kronor som rikpolischefen hade krävt till och med år 2002.

Den 18 april presenterar regeringen vårbudgeten och innan dess väntas polisen komma med nya önskemål.

"Behöver pengar långsiktigt"

Eliasson har upprepade gånger antytt att det behövs mer pengar - men inte hur mycket.

– Vi behöver förstärka oss långsiktigt. Vi behöver jobba med effektivisering internt själva. Om du är en myndighet i stället för 21 som tidigare så kan du göra saker billigare. Vi ska inte spara men vi kan effektivsera. Utöver det kommer vi att behöva pengar långsiktigt från riksdag och regering, sa Eliasson den 20 januari.

Samtidigt diskuteras även polisens agerande och hur de ska agera i framtiden efter kaoset i Rinkeby i måndags kväll då bilar sattes i brand, en fotograf misshandlades och polisen utsattes för stenkastning och svarade med att skjuta skarpt.

– Vi har stärkt den polisiära närvaron i våra förorter. Polisen agerar offensivt och griper efterlysta personer. Nu blev det lite stök efter det och det är beklagansvärt, men i takt med att det blir fler och fler poliser i våra förorter som gör fler och fler gripanden så kommer det här också att avta, sa Ygeman under onsdagen.