Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliasson: NMR:s symbol kan bli olaglig att visa

Rikspolischefen Dan Eliasson gästar "Bara politik" med Niklas Svensson i Expressen TV på onsdagskvällen. Foto: Expressen TV
NMR under demonstrationen i Göteborg. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rikspolischef Dan Eliasson säger att nazistiska Nordiska motståndsrörelsens symbol kan bli olaglig att visa.

Att visa upp "Tyrrunan" kan innebära att man begår hets mot folkgrupp.

– Vi har pratat med åklagare, och vi vill försöka se om vi kan spetsa till tillämpningen hets mot folkgrupp, säger Eliasson i "Bara politik" i Expressen TV.

I samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den gångna helgen lyftes frågan om gruppens symbol, den så kallade Tyrrunan, borde likställas vid ett hakkors och bli olaglig att visa upp. Bland annat vill Centerpartiets ledare Annie Lööf att man, om man bär symbolen, ska göra sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp.

Rikspolischef Dan Eliasson säger i ondagens "Bara politik" i Expressen TV att han tror att frågan kommer prövas i domstol.

"Vi vill spetsa tillämpningen"

– Jag vet att det finns de som anser det, och så finns andra som säger att det inte är riktigt så enkelt. Men jag tror att efter Göteborgsdemonstrationen nu i helgen, så kommer vi att se en prövning av den frågan i domstol. Det är min gissning, säger Eliasson i "Bara politik".

– Nu är det åklagare som i slutändan avgör det. Men vi har pratat med åklagare, och vi vill försöka se om vi kan spetsa till tillämpningen hets mot folkgrupp något, och då kan den här frågan komma att prövas.

"Hets mot folkgrupp utvecklas"

Det kan alltså vara olagligt att använda sig av den här symbolen?

– Hets mot folkgrupp är ett brott som utvecklas med tiden. Det som ansågs vara helt okontroversiellt för tio år sen kanske är kontroversiellt i dag, givet samhällsutvecklingen. Jag tycker att det vore bra om vi fick den frågan prövad, säger Dan Eliasson vidare.

"Agerar inte utifrån politisk färg"

I "Bara politik" togs ämnet våldsbejakande extremism upp. Säpo bedömer att det finns runt 3000 våldsbejakande extremister i Sverige. Majoriteten – runt 2000 – är islamistiska extremister. Resterande 1000 tillhör extremhögern och den autonoma extremvänstern, enligt Säpo.

Vilka är farligast?

– Vi agerar inte utifrån vilken politisk färg du har, utan vi tittar på vilken typ av brott du begått eller vi tror att du kommer begå. Då satsar vi resurser på att förhindra den typen av brott, säger Eliasson och fortsätter:

– Jag tror att svenska folket var nöjda med våra insatser i helgen, i demonstrationerna i Göteborg. Vi kunde värna demonstrationsfriheten, vi kunde angripa de som försökte skapa oordning, och vi kunde ingripa mot hets mot folkgrupp och annan brottslighet.

Krav på Dan Eliassons avgång

I början av september gick Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ihop och krävde rikspolischef Dan Eliassons avgång. Det efter "Ekots" avslöjande om hur Eliasson gett privata företag hemlig information om polisen. Även Vänsterpartiet och Centerpartiet gick hårt åt och krävde svar på vad som hänt.

Sen tidigare har Dan Eliasson också fått hård kritik för polisens omorganisation, låga resultat vad gäller brottsutredningar, och att poliser har sagt upp sig i massor.

Eliasson har också kritiserats hårt för att han uttalat sig i politiska frågor, mot Sverigedemokraterna.

Om avgångskravet säger Eliasson i "Bara politik":

– Var och en har rätt till sin synpunkt. Jag har ett uppdrag från regeringen och ska försöka genomföra det på bästa sätt. Jag vet var de står, de flesta politiska företrädarna. Vi är på rätt väg, nu får vi förstärkningar, vi kan bli flera, vi kan utreda fler brott. Det finns hopp framöver.

Eliasson: Kan sparkas varje dag

Men samtidigt säger han att han varje dag är medveten om att han skulle kunna få sparken.

– Som myndighetschef sitter man på nästan dagliga uppdrag. Man utvärderas hela tiden, och fungerar man inte ska man lyftas bort.

– Det måste man som myndighetschef göra. En viktig del i att styra riket är att avsätta myndighetschefer om de inte sköter sig.

Efter misstänkt barnvåldtäkt: Inte nöjd

I "Bara politik" togs också fallet där en 12-årig flicka misstänks ha våldtagits i västsvenska Stenungsund upp. Ärendet kunde inte utredas direkt, meddelade polisen, något som orsakat stor debatt.

Dan Eliasson:

– Jag är väl insatt. Det finns flera saker man inte kan berätta om, men jag kan säga att allt är inte som det står i tidningarna. Men en sak ska man vara kristallklar på: När en 12-årig flicka utsatts för ett brott ska vi agera omedelbart. Vi och åklagare ska agera, här var vi varit för långsamma. Vi har inte gjort ett tillräckligt bra jobb här. Vi kommer garanterat göra bättre nästa gång, det här är inget man är nöjd med.

Vidare sa Eliasson i programmet att polisen redan, som en del av miljardsatsningen från regeringen till polisen, har börjat ta in fler sexualbrottsutredare.

– Vi har redan påbörjat den processen.

Eliasson: Vi blir mer synliga

Eliasson sa också i "Bara politik" att han hoppat att svenska folket ska känna stort förtroende för polisens förmåga att hantera olika brott. Han tror också att polisens hanterande av bland annat terrordådet i Stockholm den 7 april, och den gångna helgens nazistiska demonstration i Göteborg, visar att myndigheten har vad som krävs.

– Vi ska ha en bra och djup dialog runtom i samhället, så att vi kan fånga det som skapar otrygghet. Generellt sett har svenska myndigheter inte varit så duktiga och lyssnat på medborgarnas behov. Vi ska försöka jobba för det.

– Migrationsströmmarna, skjutningarna i utanförskapsområdena, terrorattackerna runtom i världen, också Sverige, har skapt en oro hos svenska folket. Samtliga samhällsinstitutioner får sämre betyg. Men att vi hanterade terrordådet och demonstrationen i Göteborg så som vi gjorde, kommer ge förtroende. Vi blir mer syliga, löser fler brott. Jag tror att förtroendet kommer bli ännu bättre.