Dan Eliasson flög till Kanarieöarna före jul

Trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras flög MSB:s generaldirektör Dan Eliasson till Kanarieöarna.
Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Las Palmas.
Foto: Shutterstock

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson flög till Kanarieöarna fem dagar innan jul, enligt uppgifter till Expressen.

Det trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras.

– Jag fick reda på den här uppgiften i morse när Expressen redogjorde för det, säger Mikael Damberg, ansvarig minister för MSB.

På en pressträff den 8 december presenterade statsministern råden inför jul, med max åtta personer i samma sällskap och en rekommendation om att inte resa om det inte är absolut nödvändigt.

Lite mer än en vecka senare satte sig Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på ett flyg till Kanarieöarna, enligt av varandra oberoende uppgiftslämnare till Expressen.

Flyget gick den 19 december, säger en medpassagerare. Destinationen var Las Palmas.

Medpassageraren, som vill vara anonym, såg Dan Eliasson på planet.

– Efter ett tag ser jag att han sitter där och jag känner igen honom eftersom jag själv är intresserad av politik. Och så tänkte jag, men är inte han chef för MSB, och vad gör han på ett flyg när hans högsta chef Stefan Löfven har sagt att man inte får eller ska vara på ett flyg eller röra sig i folkmängder?

Efter att planet landat vid lunchtid såg medpassageraren inte till Eliasson mer.

– Jag tycker bara det är förfärligt att myndighetspersoner ska åka och hålla på med sånt här när de själva säger att man inte ska göra det.

Ytterligare en välinformerad källa uppger för Expressen att Dan Eliasson planerat att resa till Kanarieöarna.

Vet du mer om makthavarnas julshopping och resor - tipsa Expressen

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Tegnell: Reser på egen risk

Under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten fick Anders Tegnell frågan om utlandsresor under julen:

– Det är någonting man gör väldigt mycket på egen risk i dagens läge. Det är väldigt komplicerat att vara ute och resa så här, den här perioden. Jag tror inte riskerna med att man för in eller ut sjukdomen är så stor, men det kan ändå bli väldigt komplicerat med tanke på att det kan bli flygförbud eller karantänssättning.

Den andra coronavågen har slagit hårt mot Sverige och MSB har en central roll under pandemin, bland annat på pressträffarna.

”Tillsammans kan vi bromsa smittan”, har varit myndighetens huvudbudskap.

Regeringens och Folkhälsomyndighetens råd om resande, som återfinns på MSB:s egen sajt krisinformation.se, är tydliga:

”Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. En transport bidrar inte i sig till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet. Inför kommande ledigheter och under julen är det viktigt att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra.”

”6 000 döda talar sitt tydliga språk”

I en intervju med Dagens Nyheter den 6 november sa Dan Eliasson, om coronahanteringen:

– Vi har förmodligen aldrig varit starkare som samhälle än vad vi är just nu. Samverkan mellan näringsliv, myndigheter och civilsamhället har aldrig fungerat så bra.

– Men 6 000 döda talar sitt tydliga språk. Det har varit brist på sjukvårdsutrustning och läkemedel. Vi behöver också undersöka hur smittan tog sig in på äldreboenden.

Under pandemin har MSB bland annat fått i uppdrag av regeringen att ”säkerställa att myndigheternas information med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset är samordnad och tydlig”. I det övergripande uppdraget ingår att ”utveckla och stödja samhällets beredskap mot olyckor och kriser”.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för myndigheten 2018 efter att ha varit rikspolischef, och i somras fattade regeringen beslut om att förlänga hans uppdrag med två år.

Damberg: Jag kände inte till Eliassons resa

Expressen har sökt MSB om generaldirektörens resa, men de svarar bara:

”Av säkerhetsskäl kommenterar vi aldrig var vår generaldirektör befinner sig.”

– Jag vet ingenting och har inget mer att säga än det vi redan har sagt, säger Maria Hansen på MSB:s presstjänst på tisdagskvällen.

Under en pressträff på onsdagen kommenterade inrikesminister Mikael Damberg, ansvarigt statsråd för MSB, uppgifterna om Eliassons resa, och hur det kan påverka förtroendet för myndigheten.

– Jag noterar att han är på semester och att har valt att åka utomlands. Jag tror att det är han som måste redogöra för bevekelsegrunderna och argumenten för den utlandsresan.

Bedömer du att det var en nödvändig resa?

– Jag kan inte bedöma det. Det behöver Dan Eliasson reda ut för sin egen del. Han får svara på den frågan.

Damberg, som är ansvarigt statsråd för MSB, säger vidare:

– Det finns ingen rapporteringsskyldighet till regeringen från myndigheten om semesterresor eller semesterplaneringar. Jag fick reda på den här uppgiften i morse när Expressen redogjorde för det. Jag hade ingen förhandsinformation om detta.


Den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma – besöker statsministern köpcentrumet Gallerian.
Så här sa statsministern och FHM den 18 december. Bara två dagar innan besöket i Gallerian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.