Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dan Eliasson får behålla jättelönen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JOHAN EKLUND / MSB
Foto: MSB
Tidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Att hårt kritiserade Dan Eliasson direkt erbjöds ett nytt toppjobb har väckt missnöje på flera håll.  

Den sparkade rikspolischefen får dessutom behålla sin jättelön som ny generaldirektör för MSB. 

Ersättningen på 160 000 kronor gör honom till näst bäst betalda myndighetschefen - och på samma nivå som statsminister Stefan Löfven. 

Varken facket eller de anställda vid MSB blev i förväg varskodda om den nya generaldirektören. 

Kritiken har varit långvarig och larmande från polisfack, forskare, politiker och allmänheten, och till slut kunde regeringen inte stå emot. 

Den hårt ansatta Dan Eliasson fick förra veckan lämna som rikspolischef, en post som i stället tas över av Säpo-chefen Anders Thornberg. 

Men Eliasson med en lång karriär som myndighetschef, landar mjukt. 

I början av mars tar han över ansvaret över Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där rollen blir att skydda och rusta det svenska samhället mot kriser och instabilitet - och han får en god peng för besväret.

Regeringens anställningsbeslut av Eliasson som generaldirektör för MSB.

Strax bakom Trafikverkets chef

Dan Eliasson får behålla sin lön på 160 000 kronor i månaden och är därmed näst bäst betalda myndighetschefen i Sverige, efter Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon med 165 000 kronor - och hack i häl på statsministern vars lön höjdes till 168 000 kronor förra sommaren. 

Han får dessutom nästan 50 000 mer i lön mot tidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg som enligt fackförbundet ST:s tidning Publikt lyfte 111 200 kronor i månaden. 

I Eliassons anställningskontrakt som expedierades under måndagen ingår också förmånen av fri bil för både tjänste- och privat bruk. 

Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, tjänar 165 000 i månaden.
Foto: TOMAS LEPRINCE

LÄS MER: Dan Eliasson slutar som rikspolischef 

Det är regeringen som fattar beslut om myndighetschefernas löner och Dan Eliasson har legat i topp bland myndighetscheferna under hela sin karriär, från Migrationsverket och Försäkringskassan till Polismyndigheten och nu MSB. 

Att han får ett nytt toppjobb av regeringen har väckt både förundran och kritik från politiskt håll. 

– Regeringen har ju talat om hur viktigt det är att bygga upp det svenska civilförsvaret igen, och det håller jag med om. Men att då den som just avsatts som misslyckad rikspolischef ska bli den ansvarig för civilförsvaret, det är verkligen en dålig start, kommenterade Liberalernas partiledare Jan Björklund till DN och Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlson har lämnat in en skriftlig fråga riktad till justitieminister Morgan Johansson för att få veta hur utnämningen av den nye MSB-chefen har gått till. 

28 personer sökte jobbet - och ratades 

28 personer sökte enligt tidigare uppgifter i NWT tjänsten som generaldirektör för MSB och ansökningstiden gick ut i juni förra sommaren.

Dan Eliasson har tidigare också varit chef för både Migrationsverket och Försäkringskassan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jan Karlsson som är lokal ordförande för fackförbundet ST vid myndigheten med 850 anställda, säger att varken facket eller hans medlemmar blev varskodda om vem som skulle bli ny generaldirektör eller hur rekryteringsprocessen gick till. 

LÄS MER: Thornberg tar över efter Jan Eliasson 

– Nej, det blev vi inte. Processen är inte offentlig och det kan man ifrågasätta. På måndag träffades avdelningscheferna på regeringskansliet och troligtvis fick de informationen då. Jag hade uppskattat om jag som ordförande hade fått det då också, säger Jan Karlsson. 

Haft Eliasson som stalltips sedan i somras

– Eftersom vi fick beskedet så sent har jag inte hunnit lyssna av medlemmarna. Jag har fått ett mejl till mig där en person är tveksam. 

Hur de 28 sökandes meriter och kompetens såg ut och varför Dan Eliasson ansågs lämpligare vet han inte, då tillsättningen är undantagna offentlighetsprincipen men fackets Jan Karsson är positiv till den nya generaldirektören. 

– Jag har haft honom som stalltips sedan i somras. Det var turbulent på polisen och det jag kände till om honom passar bra i vår verksamhet. 

Anders Thornberg hade som generaldirektör för Säkerhetspolisen 120 700 kronor i månaden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.