Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JOHAN EKLUND / MSBFoto: JOHAN EKLUND / MSB
 Foto: JOHAN EKLUND / MSB
Foto: MSBFoto: MSB
 Foto: MSB
Tidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGTidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dan Eliasson får behålla jättelönen

Publicerad

Att hårt kritiserade Dan Eliasson direkt erbjöds ett nytt toppjobb har väckt missnöje på flera håll.  

Den sparkade rikspolischefen får dessutom behålla sin jättelön som ny generaldirektör för MSB. 

Ersättningen på 160 000 kronor gör honom till näst bäst betalda myndighetschefen - och på samma nivå som statsminister Stefan Löfven. 

Varken facket eller de anställda vid MSB blev i förväg varskodda om den nya generaldirektören. 

Kritiken har varit långvarig och larmande från polisfack, forskare, politiker och allmänheten, och till slut kunde regeringen inte stå emot. 

Den hårt ansatta Dan Eliasson fick förra veckan lämna som rikspolischef, en post som i stället tas över av Säpo-chefen Anders Thornberg. 

Men Eliasson med en lång karriär som myndighetschef, landar mjukt. 

I början av mars tar han över ansvaret över Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där rollen blir att skydda och rusta det svenska samhället mot kriser och instabilitet - och han får en god peng för besväret.

Regeringens anställningsbeslut av Eliasson som generaldirektör för MSB.

Strax bakom Trafikverkets chef

Dan Eliasson får behålla sin lön på 160 000 kronor i månaden och är därmed näst bäst betalda myndighetschefen i Sverige, efter Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon med 165 000 kronor - och hack i häl på statsministern vars lön höjdes till 168 000 kronor förra sommaren. 

Han får dessutom nästan 50 000 mer i lön mot tidigare generaldirektören vid MSB, Helena Lindberg som enligt fackförbundet ST:s tidning Publikt lyfte 111 200 kronor i månaden. 

I Eliassons anställningskontrakt som expedierades under måndagen ingår också förmånen av fri bil för både tjänste- och privat bruk. 

Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, tjänar 165 000 i månaden. Foto: TOMAS LEPRINCE

LÄS MER: Dan Eliasson slutar som rikspolischef 

Det är regeringen som fattar beslut om myndighetschefernas löner och Dan Eliasson har legat i topp bland myndighetscheferna under hela sin karriär, från Migrationsverket och Försäkringskassan till Polismyndigheten och nu MSB. 

Att han får ett nytt toppjobb av regeringen har väckt både förundran och kritik från politiskt håll. 

– Regeringen har ju talat om hur viktigt det är att bygga upp det svenska civilförsvaret igen, och det håller jag med om. Men att då den som just avsatts som misslyckad rikspolischef ska bli den ansvarig för civilförsvaret, det är verkligen en dålig start, kommenterade Liberalernas partiledare Jan Björklund till DN och Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlson har lämnat in en skriftlig fråga riktad till justitieminister Morgan Johansson för att få veta hur utnämningen av den nye MSB-chefen har gått till. 

28 personer sökte jobbet - och ratades 

28 personer sökte enligt tidigare uppgifter i NWT tjänsten som generaldirektör för MSB och ansökningstiden gick ut i juni förra sommaren.

Dan Eliasson har tidigare också varit chef för både Migrationsverket och Försäkringskassan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jan Karlsson som är lokal ordförande för fackförbundet ST vid myndigheten med 850 anställda, säger att varken facket eller hans medlemmar blev varskodda om vem som skulle bli ny generaldirektör eller hur rekryteringsprocessen gick till. 

LÄS MER: Thornberg tar över efter Jan Eliasson 

– Nej, det blev vi inte. Processen är inte offentlig och det kan man ifrågasätta. På måndag träffades avdelningscheferna på regeringskansliet och troligtvis fick de informationen då. Jag hade uppskattat om jag som ordförande hade fått det då också, säger Jan Karlsson. 

Haft Eliasson som stalltips sedan i somras

– Eftersom vi fick beskedet så sent har jag inte hunnit lyssna av medlemmarna. Jag har fått ett mejl till mig där en person är tveksam. 

Hur de 28 sökandes meriter och kompetens såg ut och varför Dan Eliasson ansågs lämpligare vet han inte, då tillsättningen är undantagna offentlighetsprincipen men fackets Jan Karsson är positiv till den nya generaldirektören. 

– Jag har haft honom som stalltips sedan i somras. Det var turbulent på polisen och det jag kände till om honom passar bra i vår verksamhet. 

Anders Thornberg hade som generaldirektör för Säkerhetspolisen 120 700 kronor i månaden. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag