Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Eliasson drar tillbaka medverkan i Folk och försvar

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Förra året var Dan Eliasson en av huvudpersonerna under Folk och försvars rikskonferens.  

I år drar rikspolischefen tillbaka sin medverkan och nobbar konferensen med bland annat statsministern, kungen och kronprinsessan Victoria.  

– Det fanns konflikter i kalendern, säger Sara Kvarnström, presschef polismyndigheten.

Förra hösten var rikspolischefen Dan Eliasson en av de mest kritiserade myndighetscheferna i Sverige och pressades av avgångskrav från flera håll – bland andra av M-ledaren Anna Kinberg Batra – efter upprepade rapporter om missförhållanden och sämre resultat i hans myndighet.

Under Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2017 stod Eliasson i centrum och fick gång på gång försvara sin position. Samtidigt presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, dyster läsning för polisen – en tredjedel av kvinnorna upplever otrygghet och förtroendet för polisen har sjunkit något. 

I ett tal till åhörarna kopplade Dan Eliasson polisens problem till en rad orsaker: en massiv omorganisation, migration, utsatta områden, gängkriminalitet samt en orolig omvärld.

– Det har påverkat verksamheten. Vi har tappat viss leveransförmåga. Våra utredningsresultat har sjunkit. Jag skulle tro att bara i år mellan 9 och 10 procent, sa han då.

"Konflikter i kalendern"

I år står rikspolischefen med i programmet som en av gästerna till konferensen med gäster som statsminister Stefan Löfven, S, kungen och kronprinsessan Victoria, men har avböjt sin medverkan. 

Eliasson är i tjänst men kan inte delta av kalenderskäl, lyder förklaringen från polismyndigheten.

– Det var preliminärt inbokat men han har olika grejer i kalender helt enkelt och han hade inte så stort deltagande. Det var mer att det fanns konflikter i kalendern, säger Sara Kvarnström, presschef polismyndigheten.

Har det hänt något speciellt? 

– Han hade en större roll när han var där förra året. Han hade ingen stor punkt i agendan, säger hon. 

Vad ska han göra i stället?

– Det vet jag inte, det har jag inte kollat. Det är inga konstigheter.

I stället blir det Stefan Hector, chef för Nationella operativa enheten, NOA, som tar polisens båda punkter med fokus på terror och hot mot förtroendevalda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.