Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Eliasson bryter tystnaden om krisen

Polisens högsta chefer har suttit i krismöte om läget i kåren. Slutsatsen är att läget är allvarligt. "Vi måste leverera bättre utredningsresultat och se till att vi kommer närmare medborgarna", säger Dan Eliasson till Dagens Nyheter.
Foto: Sven Lindwall
Krisen inom polisen har pågått länge. Men på sistone har den nått nya dimensioner, och ett flertal poliser har uttryckt sitt missnöje. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Robin Isaksson/Piniro/ALL OVER PRESS

Polisens högsta chefer har suttit i krismöte om läget i kåren.

Slutsatsen är att läget är allvarligt.

– Vi måste leverera bättre utredningsresultat och se till att vi kommer närmare medborgarna, säger Dan Eliasson till Dagens Nyheter.

Krisen inom polisen har pågått länge. Men på sistone har den nått nya dimensioner, och ett flertal poliser har uttryckt sitt missnöje.

Främst har det handlat om omorganisationen och att polisen har för lite resurser. De är för få, hinner inte med vad de ska göra och brottsutredare och poliser i yttre tjänst – och ytterst medborgarna – blir lidande.

Kritiska röster har kommit från poliser, från facket, från före detta poliser.


LÄS MER: Så ser krisen inom polisen i Sverige ut


Men Dan Eliasson har varit tyst.

Eliasson: Allvarligt läge

I söndags bröt dock rikspolischefen tystnaden och medverkade i SVT:s Agenda. Och nu har han också gjort en lång intervju med Dagens Nyheter.

Efter ett möte med landets sju regionpolischefer har man dragit en slutsats: Läget är allvarligt. Enligt Eliasson är det främst tre saker som är allvarliga, skriver DN.

• Vikande utredningsresultat.

• Att den operativa förmågan brister.

• De anställdas förutsättningar.

– Vi måste leverera bättre utredningsresultat, vi är medvetna om det och att vi måste se till att vi kommer närmare medborgarna, säger Eliasson till tidningen.

Åtgärder i fyra steg

Han pratar om ett åtgärdspaket i fyra punkter.

1. Öka rekryteringen. I år anställs 700 civila, och nästa år ytterligare 600. Det kommer även bli större intag till polishögskolan.

2. Riva upp ineffektiva strukturer som har skapats i och med omorganisationen som sjösattes 1 januari 2015.

– Nu har det gått mer än ett och ett halvt år och vi konstaterar att det behöver göras vissa saker som gör det lättare för de poliser som jobbar längst fram, säger Dan Eliasson till DN.

Det kan handla om bland annat utrustning, utbildningar och rekryteringar, enligt rikspolischefen.

3. Fortsätta den "kvalitativa uppryckningen av utredningsverksamheten". Bland annat med bättre dokumentation från brottsplatser.

4. Bättre samarbete med fackorganisationerna.


LÄS MER: Polischef om krisen: "Vi ringer upp de som har slutat"


"Vet förtroendet är naggat"

Dan Eliasson har fått en hel del kritik internt. Men han säger till DN att han aldrig tvivlat på sin förmåga att leda polisen.

– Jag vet att förtroendet för mig och för många andra i ledningen är naggat i kanten just nu och att det är svårt, både med arbetssituationen och synen på hur vi i ledningen och jag har agerat. Men vi försöker vidta de åtgärder som är nödvändiga för att förbättra förutsättningarna för våra poliser, säger Eliasson till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.