Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliassons beslut: Ge privat företag hemlig information

Dan Eliasson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dan Eliasson har beslutat att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem. Det avslöjar Ekot. 

Beslutet bryter mot säkerhetsskyddsförordningen. 

– Så får det inte gå till, säger Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, till Ekot.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill nu ha en förklaring av både regeringen och Dan Eliasson. 

Polisens personal- och lönesystem kallas Palasso, och beskrivs som själva hjärtat i polisens verksamhet. 

Den som har tillgång till systemet ges möjlighet till en unik inblick i hur polisen arbetar.

Förutom namn, personnummer och löner på alla anställda finns där också uppgifter om närmaste anhöriga och till och med barn. Man kan se vart enskilda poliser rest, olika meriter och scheman, skiver Ekot.

Uppgifterna måste krypteras

Eftersom det rör sig om hemliga uppgifter och berör rikets säkerhet måste  informationen mellan polisen och företaget krypteras enligt ett system godkänt av Försvarsmakten. Detta är tydligt i Säkerhetsskyddsförordningen.

Men för att spara pengar och tid så beslutade rikspolischefen Dan Eliasson, våren 2015 att man skulle göra ett undantag från Säkerhetskyddsförordningen.

Det innebar att han struntade i Försvarets krypteringslösning.

De enda som kan besluta om att göra avsteg från förordningen är regeringen, och det går att dra en parallell till den uppmärksammade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Expressen söker Stefan Löfven via hans pressekreterare. Morgan Johansson avböjer att kommentera under tisdagskvällen, hälsar han. 

I ett nytt skriftligt uttalande till TT tillbakavisar Polismyndigheten att det har begåtts lagbrott:

"Med anledning av dagens medieuppgifter att polisen ska ha hanterat uppgifter i strid mot säkerhetsskyddsförordningen vill Polismyndigheten vara tydlig med att Polismyndigheten har agerat i enlighet med säkerhetsskyddsförordningen.

Försvarsmaktskrypto måste användas om hemliga uppgifter sänds i datanät utanför polisens kontroll. Om hemliga uppgifter sänds i datanät som polisen har kontroll över behöver försvarsmaktskrypto inte användas utan andra kryptosystem får användas, i enlighet med Säkerhetsskyddsförordningens §13."