Dan Eliasson. Foto: Olle Sporrong
Dan Eliasson. Foto: Olle Sporrong

Dan Eliasson blir
ny rikspolischef

Publicerad

En ny rikspolischef utsågs på torsdagen av regeringen:

Dan Eliasson, 53, fram till nu generaldirektör för Försäkringskassan.

Så sent som i våras - i samband med Expressens granskning av Försäkringskassan - kritiserades Dan Eliasson hårt.

Under regeringssammanträdet på torsdagsmorgonen beslutades att Dan Eliasson utses till ny rikspolischef. Han tar över den 1 januari 2015, när den nya polisorganisationen ska vara på plats.

- Jag vill börja med att tacka inrikesministern och regeringen för förtroendet, säger han.

På presskonferensen lovade han att "göra en bra polis bättre".

- Vi kommer att bli spetsigare och bättre.

Han nämnde bland annat våld mot kvinnor och att svensk polis ska bli skickligare på att hantera organiserad brottslighet. Polisen ska också bli tillgängligare framöver, enligt Dan Eliasson.

Stor förändring

Inrikesminister Anders Ygeman talade om den största förändringen av den svenska polisen i modern tid och konstaterade att förändringen ska leda till en "modern polismyndighet" med "kraftigare brottsbekämpning".

- Sverige har en bra polis. Min förväntan är att polisen ska fortsätta öka tryggheten och minska brottsligheten.

Sedan oktober 2011 har Dan Eliasson varit generaldirektör för Försäkringskassan. Åren dessförinnan var han generaldirektör för Migrationsverket.

Det är inte ett okontroversiellt val av rikspolischef.

Blev ifrågasatt

I februari i år twittrade han om SD-ledaren Jimmie Åkessons medverkan i en tv-debatt:

"Åkesson i debatt gör att jag kräks."

Under våren avslöjade Expressen en rad missförhållanden på Försäkringskassan - vilket ledde till att Dan Eliasson blev ifrågasatt. Så sent som i maj kallades han till riksdagens socialförsäkringsutskott för att förklara sig.

Då visade en undersökningen att han hade rekordlågt förtroende hos personalen på Försäkringskassan.

- Jag har det största förtroendet för Dan Eliasson, säger Anders Ygeman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag