Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB

Inrikesministern Mikael Damberg (S) om samtalet med MSB:s generaldirektör Dan Eliasson som valde att avgå från sin post på myndigheten.
Dan Eliasson i Las Palmas.
Foto: Kristofer Sandberg
Dan Eliasson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB efter den massiva kritikstorm som följt efter hans resa till Las Palmas, som Expressen kunde avslöja.

Eliasson kommer nu få ett annat jobb i regeringskansliet, säger inrikesminister Mikael Damberg i Expressen TV.

– Han har gjort en missbedömning, och det får stora konsekvenser nu.

Dan Eliasson begär att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB, framgår i ett pressmeddelande från myndigheten.

”Eliasson tog initiativ till ett möte redan i dag med inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp frågan om situationen efter jul- och nyårsresan till Kanarieöarna”, står det i pressmeddelandet.

Vidare står att ”Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör” och att han ”ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag”.

Det var Expressen som avslöjade Dan Eliassons resa till Las Palmas. I en intervju med Expressen försvarade Eliasson beslutet att resa. Han menade att resan var ”nödvändig”.

Dan Eliasson: Begärt att lämna uppdraget

Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för Eliassons upplevelse och att han ”delar bedömningen”.

Regeringen kommer att fatta ett beslut i frågan inom kort, heter det vidare i pressmeddelandet.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Damberg: Väldigt starka signaler

Inrikesminister Mikael Damberg säger i Expressen TV, om Eliassons resa:

– Hade jag fått reda på det hade jag förklarat hur jag ser på saker. Även om man har rutiner på plats, så skickar det väldigt starka signaler om man reser på semester i pandemitid.

– Dan Eliasson slutar som generaldirektör för MSB men har en tidsbegränsad anställning i grunden. Det betyder att han kommer få nya arbetsuppgifter i regeringskansliet. Det har funnits en diskussion om man kan avskeda en person på en myndighet, det kan man om man begått ett brott eller grovt åsidosatt sina arbetsuppgifter.

– Han har gjort en missbedömning, och det får stora konsekvenser nu.

Du tycker inte att han grovt åsidosatt sina arbetsuppgifter?

– Det handlar om beslut han fattat om en semester, inte om hans jobb på myndigheten.

Kritiken inifrån MSB

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

Efter Expressens avslöjande om semesterresan har kritiken växt internt på MSB.

Trycket ska varit stort, även på chefsnivå. Och på tisdagen kunde Expressen avslöja det breda missnöjet inom myndigheten

– Myndigheten kommer inte återhämta sig om han sitter kvar, sa en tung källa på MSB till Expressen.

– Folk är upprörda och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här. 

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson avgår från sin post, rapporterar myndigheten. Expressens politiske expert Viktor Barth Kron kommenterar avgången och hur det påverkar regeringen.
Göran Greider: ”Väntat att han övertalades eller insåg att han måste gå”
Krisexperten: "Har varit ett skadat förtroende".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.