Dan Brown-domaren smög in en kod i domen

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Det är något mystiskt med domen som friade författaren Dan Brown från plagiat.
Det finns en kod i den.
Domare Peter Smiths kod.
Dan Brown. Rättegången är avslutad sedan flera veckor och resultatet väl bekant. Dan Brown friades från anklagelser om att han plagierat delar av sin bästsäljare Da Vinci koden. Domaren Peter Smith avkunnade domen 7 april i ett 71-sidigt dokument.

Kursiva bokstäver

Och tydligt är att han blev inspirerad av rättegången och boken. För när advokater och andra intresserade började lusläsa domen så fann de oväntade saker. Plötsligt dyker det upp en kursiverad bokstav mitt i ett ord. Där kan exempelvis plötsligt stå "claimant". Lägg ihop de kursiverade bokstäverna i de första sju paragraferna och man får: Smithy code -Smithykoden. - Jag kan inte diskutera domen, säger domare Smith till nyhetsbyrån AP. - Men varför skulle inte en dom kunna vara lite underhållande?

Kan vara ett anagram

Så nu pågår kodlösandet för fullt, både i England och i USA. Är det ett anagram? Ännu har ingen knäckt koden, men domare Smith säger att han "förmodligen" kommer att bekräfta budskapet om nu någon lyckas lösa pusslet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag