Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dammluckorna borta – vattnet forsar fritt

På måndagsmorgonen försvann luckorna från dammen - och vattnet forsade obehindrat ned mot Högfors. Foto: Räddningstjänsten Västerbergslagen
Exakt vad som har hänt är fortfarande oklart, men polisen misstänker att det ligger ett brott bakom vattenflödet. Foto: Räddningstjänsten Västerbergslagen
I samband med händelsen har polisen gått ut med en uppmaning till fastighetsägare i området att hålla noga koll på sina byggnader, på grund av det pågående vattenflödet. Foto: Räddningstjänsten Västerbergslagen

På måndagsmorgonen försvann luckorna från dammen - och vattnet forsade obehindrat ned mot Högfors.

Nu misstänker polisen brott, skadegörelse alternativt sabotage.

– Det finns vissa spår, säger Stefan Wickberg vid polisen.

Det var klockan 08.31 som polisen fick larm från allmänheten om att en skolgård i byn Högfors i Ljusnarsberg kommun var på väg att översvämmas.

Kort därefter kunde man konstatera orsaken: Vattnet forsade obehindrat efter att dammluckorna på en närliggande damm hade försvunnit.

Troligtvis hade dammluckorna försvunnit kort innan översvämningen upptäcktes.

– Det måste de ha gjort, för det är ett sådant vattenflöde att de har problem med det, säger Stefan Wickberg vid polisen.

I samband med händelsen har polisen gått ut med en uppmaning till fastighetsägare i området att hålla noga koll på sina byggnader, på grund av det pågående vattenflödet.

Exakt vad som har hänt är fortfarande oklart, men polisen misstänker att det ligger ett brott bakom vattenflödet.

Polisen: Skadegörelse alternativt sabotage

– Det har inletts en förundersökning och har begärts en brottsplatsundersökning. Rubriceringen rör skadegörelse alternativt sabotage, säger Stefan Wickberg.

Enligt polisen finns det spår på platsen.

– Det handlar om hur det ser ut på platsen vid dammluckorna, säger Wickberg.

Jimmy Eriksson, brandförman, var på plats under insatsen.

– Skogsvägar blev översvämmade och vattnet började rinna in över en gammal skolgård. Vi kunde inte göra så mycket mer än att konstatera vad som skedde, säger han och fortsätter:

– Nu har det lugnat ned sig. VB Energi som har hand om dammarna har släppt på nedströms så att nivåerna sjunker. När jag åkte därifrån var det inte längre någon fara, säger Eriksson.