Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikael Dambergs svar – efter kritiken mot svenska häktet

Damberg uttalade sig på torsdagen om ASAP Rockys kritik mot svenska häktesförhållanden.
Inget av statsråden rörde den Napoleonbakelse som hade dukats fram under pressfikat. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världsartisten ASAP Rocky har suttit häktad sedan fredagen. Foto: Charles Sykes / TT / 2018 Invision

Smutsigt kranvatten, oätlig mat, kränkta mänskliga rättigheter. Så har rapporteringen låtit kring förhållandena under vilka världsstjärnan ASAP Rocky sitter häktad i Sverige.

Nu svarar inrikesminister Mikael Damberg på kritiken.
– Svenska häkten rent generellt håller en godtagbar och ganska hög internationell standard.

Världsartisten ASAP Rocky häktades under fredagen misstänkt för misshandel. Bakgrunden är det bråk som bröt ut i centrala Stockholm i slutet på juni där en ung man utsattes för slag och sparkar.

Sedan dess har uppgifter florerat i amerikanska medier om hur ASAP Rocky sitter häktad under ”inhumana förhållanden”. Den amerikanska nöjessajten TMZ skrev under tisdagen hur källor nära världsstjärnan vittnat om hur häktet serverar oätlig mat, smutsigt dricksvatten och om fångceller som inte är anpassade för människor.

Mikael Damberg om ASAP Rockys förhållanden

Nu svarar inrikesminister Mikael Damberg på kritiken under en pressfika.

– Jag har följt debatten lite från sidan men jag som regeringsmedlem ska inte uttala mig om enskilda ärenden. Det är ju så att åklagarna är en oberoende myndighet enligt svensk grundlag och fattar sina egna beslut om det är rimligt med häktning eller inte, så jag ska inte uttala mig om det. Men man kan konstatera att svenska häkten rent generellt håller en godtagbar och ganska hög internationell standard.

Så det är struntprat att det är inhumana förhållanden?

– Jag ska inte uttala mig om det men man kan konstatera att svenska häkten håller internationell klass, säger inrikesministern.

Under pressfikan la Mikael Damberg även fram ett nytt, ändrat förslag till hur EU:s reviderade vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Detta efter att jägarorganisationer och oppositionen i riksdagen varit kritisk till det förra förslaget.