Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Damberg: ”Vi hämtar inte hem IS-terrorister”

Mikael Damberg om IS-återvändarna: "Finns fortfarande barn i regionerna"
Mikael Damberg (S): ”Vi hämtar inte hem IS-terrorister”. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
25 kvinnor och ett 50-tal barn beräknas sitta fängslade i Syrien. Foto: Idrees Abbas/Shutterstock / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without

Donald Trump har hotat med att släppa fängslade IS-terrorister till Sverige och andra europeiska länder.

Nu svarar Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) på den amerikanska presidentens utspel. 

– Vi har ingen skyldighet att hämta hem de svenskar som reste ner för att kriga för IS, säger inrikesministern till SvD.

Donald Trump gjorde under onsdagen ett uttalande där han kräver europeiska länder att frivilligt ta emot de medborgare som nu sitter fängslade i Syrien efter att ha stridit för Is. 

– Vi har just nu tusentals fängslade IS-soldater och Europa måste ta ansvar för dem. Tar Europa inte ansvar för dem har jag inget annat val än att släppa dem till sina hemländer, vilket är Tyskland, Frankrike och andra ställen, sa Trump enligt CNN

Hur många svenska medborgare som just ny sitter fängslade av amerikanska styrkor i Syrien är ännu oklart. Expressen har tidigare skrivit om uppgifter som pekar på att ungefär 25 kvinnor och ett 50-tal barn befinner sig i syriska fångläger. 

Hur många män det ska röra sig om är ännu oklart. 

”Vi hämtar inte terrorister” 

Enligt Donald Trump ska minst 2 000 av IS-fångarna komma från andra länder än Syrien och Irak skriver SvD. 

Men trots presidentens hot om att släppa de fängslade personerna står regeringen fast vid att man inte kommer hämta hem de misstänkta terroristerna. 

– Sveriges position är fast. Vi har ingen skyldighet att hämta hem de svenskar som rest ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte hämta hem de här terroristerna. Fokuset måste ligga på att dessa personer ställs inför rätta, helst på plats där det finns närhet till bevis och vittnen, säger Mikael Damberg till tidningen. 

Sätter press på andra länder

Under sitt uttalande på onsdagen redogjorde även Donald Trump för att USA inte kommer ta ensamt ansvar i kriget mot IS. 

Donald Trump hotar att ”släppa” IS-terroristerna till ”sina hemländer”. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

– Ryssland, Afghanistan, Iran, Irak och Turkiet måste någon gång utkämpa sina egna strider, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Detta samma dag som USA:s utrikesdepartement utfäst belöningar gällande tre utpekade IS-ledare. Motsvarande 50 miljoner kronor i belöning väntar den som kan lämna information som leder till att någon av dem kan lokaliseras.