Damberg: ”Regelverket kan vara föråldrat”

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: NAINA HELEN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN
Securitas
Foto: TT NYHETSBYRÅN

De patrullerar gator och torg för att vi alla ska känna oss säkra och trygga.

Samtidigt har över 170 personer inom säkerhetsbranschen kopplingar till högerextrema kretsar.

Nu vill regeringen tillsätta en utredning för att se över hur och vilka som ska få arbeta som väktare i Sverige.  

– Regelverket som finns kan vara föråldrat, så vi från regeringen får titta på det, säger Mikael Damberg, inrikesminister, till Expressen TV.

Expressens granskning visar att bland de personer som arbetar i svenska vaktbolag finns det över 170 personer med kopplingar till högerextrema kretsar. 

– Det är en viktig granskning och jag tror att många blir förvånade. Jag hoppas att det här leder till en bra diskussion hos de här privata företagen, säger Mikael Damberg (S) inrikesminister.

NMR-mannen Tobias Lindberg jobbade i flera år på Securitas
Helle Kleins livvakt poserar med ett svärd och svenska flaggan

Regeringen förbereder utredning

Framöver ska regeringen sätta upp direktiv för att tillsätta en utredning och, från grunden, se över väktares roll. Det är även något som polismyndigheten har efterfrågan, säger Mikael Damberg. 

– Regelverket kan vara föråldrat, vi ska titta på hur tillsynen ser ut på de här verksamheterna, vilken sorts utbildning ska väktarna ha till exempel, säger han. 

En utredning skulle kunna se dagens ljus efter sommaren, tror Mikael Damberg. Men tills dess vill Mikael Damberg se att företagen tar sitt ansvar. 

– Först och främst måste företagen se över sitt ansvar, så att det finns rätt personer på plats som arbetar som väktare, säger han. 

C: ”Oacceptabelt att de ska skydda oss”

I Centerpartiet blir man upprörd över uppgifterna i Expressens granskning – att de rykten som finns om ordningsvakter stämmer – i alla fall i över 170 fall av yrkesutövande säkerhetsvakter. 

– Det är helt oacceptabelt. De som ska skydda oss är med och sprider hat på det här viset. Det är arbetsgivare som har ansvaret, säger Jonny Cato Hansson, riksdagsledamot från Centerpartiet som sitter i justitieutskottet. 

Under gårdagen väcktes ytterligare flera kritiska röster.

Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, reagerade bland annat starkt på granskningen. 

– Så här får det självklart inte gå till. Vi kan inte ha ordningsvakter som går omkring och har de här fruktansvärda, omänskliga åsikterna och som många kommuner och många regioner samtidigt anställer för att skapa trygghet för oss alla, säger hon. 

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, uteslöt inte heller att man ska ha längre utbildning för ordningsvakter. Han öppnade också upp för att se över den lämplighetsprövning som polisen gör vid förordnandet av en ordningsvakt. 

– Jag tycker att man kan fundera på om den behöver stramas upp eller förändras på något sätt. Min bild är också att ordningsvakternas tjänster efterfrågas allt mer när vi har den oerhörda brist på poliser som vi har i Sverige nu och som vi kommer ha framöver. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.