Damberg tecknar nytt avtal med Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

När Sverige avslutade det militära Saudiavtalet i våras uppstod en diplomatisk kris.

Nu har ett nytt avtal tecknats, mellan näringsminister Mikael Damberg och den saudiske finansministern.

– Nu växlar vi över från det samarbete den förra regeringen hade, som präglades mycket av militärt samarbete, till civilt samarbete och handel, säger näringsminister Mikael Damberg till Dagens industri.

Arabförbundets ilska, stoppade affärsvisum och hemskickade ambassadörer.

Vårens diplomatiska kris innebar ett ovälkommet stopp för många svenska företag. Storbolag som Atlas Copco, Volvo, ABB, Securitas, Ericsson och Radisson SAS påverkades.

Men just nu pågår en jakt på nya saudiska oljemiljarder, rapporterar Dagens industri.

"Ökade investeringar"

Det nya avtalet, som gäller vilka skatter som ska betalas i vilket land, tecknades på måndagen, av den saudiska finansministern Ibrahim Al-Assaf och näringsminister Mikael Damberg.

– Vi bedömer att det leder till ökade investeringar, säger Damberg till Di, och hävdar att relationerna mellan länderna bra igen.

Pratade inte mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna i Saudiarabien, som var orsaken till Margot Wallströms uttalanden, ska dock inte ha haft hög prioritet under mötet mellan ministrarna.

– Saudiarabien vet mycket väl var Sverige står när det gäller mänskliga rättigheter. Det behöver de inte upplysas om, säger den svenske ambassadören, Dag Juhlin-Dannfelt, till DI.

Saudikrisen

Den 9 mars nekades Margot Wallström hålla tal vid Arabförbundets konferens i Kairo, där hon var hedersgäst. Hon fick inte heller träffa Saudiarabiens representant i anslutning mötet.

Arabförbundet kallade sedan Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien ansvarslösa och oacceptabla.

Saudiarabien kallade hem sin ambassadör från Sverige, som gav honom beskedet att man säger upp det militära samarbetsavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.