Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Damberg tecknar nytt avtal med Saudiarabien

Publicerad

När Sverige avslutade det militära Saudiavtalet i våras uppstod en diplomatisk kris.

Nu har ett nytt avtal tecknats, mellan näringsminister Mikael Damberg och den saudiske finansministern.

– Nu växlar vi över från det samarbete den förra regeringen hade, som präglades mycket av militärt samarbete, till civilt samarbete och handel, säger näringsminister Mikael Damberg till Dagens industri.

Arabförbundets ilska, stoppade affärsvisum och hemskickade ambassadörer.

Vårens diplomatiska kris innebar ett ovälkommet stopp för många svenska företag. Storbolag som Atlas Copco, Volvo, ABB, Securitas, Ericsson och Radisson SAS påverkades.

Men just nu pågår en jakt på nya saudiska oljemiljarder, rapporterar Dagens industri.

"Ökade investeringar"

Det nya avtalet, som gäller vilka skatter som ska betalas i vilket land, tecknades på måndagen, av den saudiska finansministern Ibrahim Al-Assaf och näringsminister Mikael Damberg.

– Vi bedömer att det leder till ökade investeringar, säger Damberg till Di, och hävdar att relationerna mellan länderna bra igen.

Pratade inte mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna i Saudiarabien, som var orsaken till Margot Wallströms uttalanden, ska dock inte ha haft hög prioritet under mötet mellan ministrarna.

– Saudiarabien vet mycket väl var Sverige står när det gäller mänskliga rättigheter. Det behöver de inte upplysas om, säger den svenske ambassadören, Dag Juhlin-Dannfelt, till DI.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag