Mikael Damberg kallar Dan Eliasson till möte

MSB-chefen försvarar resan till Las Palmas: ”Nödvändig” • Får hård kritik från flera håll.
Dan Eliasson reste till Las Palmas.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Mikael Damberg, S, inrikesminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam tror att Eliasson kommer få avgå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har kommit med ett uttalande angående MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Beskedet följer fem dagar efter Expressens avslöjande om Eliassons uppmärksammade resa till Las Palmas.

”Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen” skriver Mikael Damberg till Expressen. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps generaldirektör Dan Eliasson återvände till Sverige på lördagen efter att ha tillbringat drygt två veckor i Las Palmas mitt under den brinnande coronapandemin.

Resan, som Expressen var först med att avslöja, har blivit hårt kritiserad från flera håll med tanke på att Folkhälsomyndigheten avrått från alla icke-nödvändiga resor.

Under måndagen utlovades ett uttalande från inrikesminister Mikael Damberg, som till sist skrev till Expressen: 

Alla har ett ansvar att följa myndigheternas rekommendationer, undvika trängsel och hålla nere smittspridningen. Jag har tagit del av medias rapportering om Dan Eliassons resa och min statssekreterare har under den senaste tiden varit i kontakt med honom. Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen”. 

Samma dag som Expressens avslöjade att Dan Eliasson befann sig på Las Palmas hörde Mikael Dambergs ena statssekreterare Elisabeth Backteman av sig till Dan Eliasson. Sedan dess har de haft kontakt ”vid ett par tillfällen” fram till i dag. 

Kommunikationsexperten om uttalandet

Kommunikationsexperten Niclas Lövkvist säger att uttalandet tyder på att det inte gått som Mikael Damberg hoppats. Inrikesminister har krånglat till det för sig genom att utlova ett uttalande: 

– Jag tror att man kan tolka det på två sätt. Ett, att man hade väntat sig att Eliasson skulle leverera ett besked om att avgå och då hade det varit enkelt för dem. Eller det andra, att man var pressad och kände sig tvingad att leverera ett besked. Och då köpte man sig lite tid och hoppades på att Eliasson skulle lösa det genom att avgå, säger han. 

Niclas Lövkvist är övertygad om att Mikael Damberg helst vill att Dan Eliasson avgår på ett sätt så att det åtminstone offentligt ser ut att ha skett av egen vilja. 

Risken för att regeringen annars kommer att få besvärliga frågor om statsrådens egna snedsteg är för stor annars, menar Niclas Lövkvist. Samtidigt borde det vara klart för Dan Eliasson vad regeringen vill: 

– Han skulle ju vilja ha det här uttalandet ”Vi står bakom Dan Eliasson”. Och det får han ju inte. Det är ju en signal som inte går att missa, säger Niclas Lövkvist om generaldirektören. 

Ida Karlbom, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm, tycker att Mikael Dambergs uttalande lämnar en del att önska. 

https://twitter.com/IdaKarlbom/status/1346120441535078402

Försvaret: Resan var ”nödvändig”

Den socialdemokratiske debattören Göran Greider krävde under lördagen Eliassons avgång.

Detta efter att Eliasson själv i en uppmärksammad intervju med Expressen menade att resan till Las Palmas var ”nödvändig” och att han avstått ”många andra resor under året”. 

– Vi ska alltid undvika onödiga resor. Jag har ställt in väldigt många resor. Men den här gången kände vi att vi ville fira jul tillsammans, sa han till Expressen på lördagen.

Aftonbladet uppgav under gårdagen att regeringen ser över Dan Eliassons uppdrag som generaldirektör. 

Statsvetaren: Han kommer avgå 

Enligt uppgifter till Expressen under söndagskvällen hade regeringen inga planer på att tvinga bort Dan Eliasson, åtminstone inte just då. 

Flera andra medier har haft samstämmiga uppgifter. 

Under måndagen uttalade sig även statsvetaren Jenny Madestam. Hon säger till Ekot att hon tror att Dan Eliasson kommer att få avgå.

– Det har ju varit flera bekymmer för regeringen under julhelgerna, där det har varit ett agerande som strider mot vad man sagt. Ett sätt för regeringen att hantera detta, när det handlar om en generaldirektör, är att flytta på honom. Det är enklare att göra det, än att börja göra saker med regeringsmedlemmar, säger hon bland annat till Sveriges Radio. 

Dan Eliasson har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket, generaldirektör för Försäkringskassan och rikspolischef. Sedan mars 2018 är han generaldirektör för MSB.

Tidigare: Mikael Damberg om Eliassons solresa

Den 30 december kommenterade inrikesministern Dan Eliassons resa till Kanarieöarna.

Greider till Eliasson: ”Ta upp ditt gamla punkband”

S-debattören skarpt kritisk till Dan Eliassons resa.

LÄS MER: Expressens avslöjande om Dan Eliassons Las Palmas-resa

LÄS MER: Expressens intervju med Dan Eliasson 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.