Damberg pressade Reinfeldt om Nuon

Foto: Foto Gunnar Seijbold

Mikael Damberg, S, pressade statsministern om den misslyckade Nuon-affären i riksdagen.

Statsministern lägger ansvaret för Sveriges dyraste kontantaffär någonsin på Vattenfall.

- Styrelsen har fullt ekonomiskt ansvar för de beslut som fattas, säger han.

Statligt ägda Vattenfall köpte 2009 holländska Nuon för priset 97 miljarder kronor, trots att tjänstemän vid näringsdepartementet starkt ifrågasatte priset. Efter fyra år har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder i rena förluster. Vid statsministerns frågestund i riksdagen bollades ansvaret för den misslyckade affären runt mellan Vattenfall, Socialdemokraterna, regeringen, och tidigare näringsministrar. Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, frågade Fredrik Reinfeldt varför han och regeringen godkände köpet av Nuon, trots att man var medveten om att näringsdepartementets tjänstemän avrådde från affären.

- Statsministern svarar inte på frågor och tar inte ansvar. Regeringen godkände, direkt eller indirekt, det här köpet på 97 miljarder kronor och det visar sig nu i efterhand att regeringskansliets egna tjänstemän räknade på att det här var ett alldeles för högt pris, säger Mikael Damberg.

"Binder till ansvar"

Statsministern svarade i riksdagen att Anders Sundström, tidigare socialdemokratisk näringsminister, satt i styrelsen när beslutet togs.

- Menar Socialdemokraterna att det inte finns något ansvar i Vattenfalls styrelse? frågade Reinfeldt i kammaren.

Efter frågestunden i riksdagen utvecklade statsministern synen på ansvarsfrågan för affären.

- Beslutet att köpa togs av Vattenfalls ledning. Det förankrades hos regeringen att Maud Olofsson ställt kontrollfrågor om styrelsen kunde möta avkastningskraven, och hon fick ett ja från styrelsen. Det binder hela regeringen inklusive regeringschefen till ansvar, säger han.

Med bakgrund av den senaste tidens avslöjanden kring Telia och nu Vattenfall, behöver man se över de statliga företagens styrning? 

- Regeringen har i sitt valmanifest sagt att vi är beredda att se över om man kan flytta över själva ägarförvaltandet till ett särskilt verk, till en särskild myndighet. Min bestämda uppfattning är att den dagliga styrningen och beslutsfattandet, affärsmässiga bedömningarna i affärsdrivna verksamheter ska vara tydligt skilt från regeringsmakten just så att de här ansvarsgränserna är klara. Det är ledningen och styrelsen som fattar beslut, i en del fall förankrat med ägaren men det är ett beslutsfattande som sköts av ledning och styrelse och ska inte skötas av någon annan, säger Fredrik Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.