S föreslår skärpta straff för brott mot knivlagen

Hör Mikael Damberg om förslaget som presenterades på måndagen.
Inrikesminister Mikael Damberg, S.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndagens pressträff presenterade inrikesminister Mikael Damberg förslag om skärpta straff för brott mot knivlagen. 

Det handlar om skärpta fängelsestraff för grova knivbrott och Damberg anför att regeringen tidigare gjort liknande skärpningar för andra vapen.

Han menar därför att regeringen vill hindra grova brottslingar att byta från skjutvapen till kniv – men det saknar han belägg för.

– Det går inte att se det i någon statistik, jag spekulerar här eftersom vi skärpt straffen i flera omgångar, säger Damberg

Inrikesminister Mikael Damberg inledde måndagens pressträff med att konstatera att arbetet mot att bekämpa den organiserade brottsligheten är i gång. Han anförde bland annat de så kallade Enchrochat-rättegångarna, där flera betydande figurer inom gängkriminella kretsar figurerar.

Han berättar att ett antal lagförslag kommer att läggas fram under året och de kommande månaderna Inom ramen för det som regeringen kallar 34-punktsprogrammet.

– Vi kommer gå fram med förslag om att slopa rabatt för ungdomsbrottslighet, säger Damberg.

Förslaget: Skärp straffen för brott mot knivlagen

I dag lägger regeringen fram förslag om en promemoria som ska skärpa straffet för brott mot knivlagen. Det handlar om allvarliga knivbrott och man befarar att det kan användas för brottslig handling.

– Det ska inte påverka det som är straffritt i dag, som hantverkare som måste ha kniv på jobbet eller jägare och fritidsutövare, säger inrikesminister Mikael Damberg.

I stället är regeringens tanke att det ska appliceras i vissa miljöer. Exempelvis om en person grips med kniv på nattklubb, i kriminella miljöer eller på en plats där kriminalitet förekommit som vissa torg och uteplatser

– Straffskalan höjs från fängelse i max ett år till fängelse i lägst sex månader och högst två år, säger Damberg.

Dambergs spekulationer om lagens nödvändighet

Damberg menar att brott mot knivlagen måste skärpas eftersom det är det vapen som figurerar i störst utsträckning i det dödliga våldet. Vidare säger han att regeringen skärpt straffen för andra vapenbrott och att knivlagen släpat efter. Regeringen vill inte se att kriminella byter från skjutvapen till kniv, säger Damberg.

TT: Finns några belägg för att gängkriminella går över till kniv?

– Det går inte att se det i någon statistik, jag spekulerar här eftersom vi skärpt straffen i flera omgångar, säger Damberg.

Dessutom föreslås skärpningar av knivbrott av normalgraden och att fler knivbrott ska räknas som grova. Förslagen kommer nu att skickas ut på remiss.

”Effektivt vapen mot gängkriminalitet”

Inrikesminister Mikael Damberg om lagförslaget som presenterades på måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.