Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dambergs kritik mot advokatens utspel

Mikael Damberg. Foto: JENS CHRISTIAN

Sex män inom den svenska radikalislamistiska miljön – varav fem betraktas som imamer – har inom kort frihetsberövats av Säpo.
Det beskriver advokat Thomas Olsson, expert i ett flertal offentliga utredningar kring terrorism, som ett ”religionskrig”

– Jag tycker det är ett lite vårdslöst uttalande, säger inrikesminister Mikael Damberg. 

De senaste veckorna har Säkerhetspolisen slagit till mot sex framträdande personer inom radikalislamistiska miljöer i Sverige. 

Säpo har begärt och fått Migrationsverket att ta följande personer i förvar: Gävleimamen Abo Raad och hans son, imamen Hussein Al-Jibury i Umeå och imamen Fekri Hamad från Västerås. Den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi, 54, har också tagits i förvar. Dessutom omhändertogs Viktor Gaziev i sin hemstad Gävle för två veckor sedan. Gaziev, som i rättshandlingar uppgett att han var imam i sin hemby i Tjetjenien, kom till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd två år senare.

Alla ingår i samma radikala islamistiska miljöer. 

Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg Säpos offensiv. Han tycker att lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, som gett Säkerhetspolisen denna möjlighet, är viktig.

– Det är en lagstiftning som ytterst handlar om att försvara Sveriges säkerhet och att se till att kunna ingripa från Säkerhetspolisens sida mot individer som de bedömer kan vara ett hot mot antingen Sveriges säkerhet eller för att medverka i terroristbrott. Det är en viktig lagstiftning som är lite speciell, men som ger Säkerhetspolisen den här möjligheten, säger Damberg. 

LÄS MER: Ytterligare en radikal islamist tagen av Säpo 

”Religionskrig”

Säpos agerande har lett till demonstrationer i Gävle och i Stockholm. Advokat Thomas Olsson, expert i ett flertal offentliga utredningar kring terrorism, har också, i ett samtal med Sveriges Radio, beskrivit Säpos offensiv, hur imamerna tagits i förvar efter att ha terrorstämplats under de senaste veckorna, med att Säpo fortsätter det ”religionskrig” som startades av Solna tingsrätt. Han syftar på den fällande domen mot Idrisson där Olsson bland annat pläderat för ett frikännande eftersom han hävdar att IS inte är en terrorgrupp utan en stridande part i en konflikt.

– Jag tycker det är ett lite vårdslöst uttalande därför att den här lagstiftningen handlar ju om att inte minst komma åt terrorism, säger inrikesminister Mikael Damberg, och där har Säkerhetspolisen varit väldigt öppen med att det finns olika grupperingar som kan hota svensk demokrati, men att det största hotet mot Sverige just nu är våldsbejakande islamistiska grupperingar och då menar jag att Säkerhetspolisen har ett ansvar att följa de grupperingarna och om det är nödvändigt också ingripa. 

Advokat Thomas Olsson. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om de sex fallen. 

– Jag uttalar mig inte om enskilda fall, men däremot har regeringen varit väldigt tydlig med att kampen mot terrorism är en av de prioriterade frågorna nu för vi har sett ett terrordåd i Sverige, vi har sett det i Europa, och det är viktigt att Säkerhetspolisen använder det utrymme som finns i lagstiftningen för att se till att säkra Sverige. 

Tittar på skarpare verktyg

Ett domstolsbeslut i en brottsprocess om nej till utvisning utesluter inte att personen sätts i förvar för att utvisas enligt Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. Däremot kan det finnas särskilda skäl för att en utvisning inte kan genomföras, både i de fall ett krav om utvisning kommer i en brottsprocess eller genom Säkerhetspolisens möjlighet att gå via Lagen om särskild utlänningskontroll.

Ett sådant skäl kan vara att personen riskerar dödsstraff, tortyr eller förföljelse i sitt hemland. 

– Det är en viktig princip i Sverige, säger Damberg. Vi köper inte dödsstraff och vi tycker inte att något land ska tillämpa tortyr. Och det gäller för hela rättsväsendet, även den här delen. 

– Men det är klart att om det skulle visa sig att en avvisning inte är möjlig så finns det i näst steg anmälningsplikt där de här personerna måste anmäla sig flera gånger i veckan, men också, det ger möjligheter till ytterligare underrättelseverksamhet mot de här personerna så att man kan följa dem på ett djupare sätt under den tiden. Men det är en av frågorna som en utredning också tittar på nu om det finns skarpare verktyg att ta till. 

LÄS MER: Terrorstämplade måste släppas från förvar efter tre månader