Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damberg om regeringens ansvar för gängskjutningarna

Inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda.Foto: Skärmavbild / SVT/Agenda

De kriminella nätverken står för dödsskjutningar och bombningar – och de finansierar gängkrigen med knarkhandel. 

Nu ställs inrikesminister Mikael Damberg (S) till svars i SVT:s Agenda

– Vi kommer klara det här. Samhället är alltid starkare än kriminella gäng, säger han.

Den politiska debatten har den senaste tiden dominerats av de många dödsskjutningar och bombningar som kriminella nätverk ägnar sig åt på allmänna platser. 

Damberg: ”Bekämpar vi narkotikan så bekämpar vi gängen”

Den senaste veckan har Malmö och Helsingborg drabbats av sprängdåd. 

– Jag blir precis som alla andra både förbannad och frustrerad därför att vi ska inte vänja oss vid det här. Därför ska vi göra allt som behövs för att bekämpa både narkotikan och gängen. Det som är bra är att om vi bekämpar narkotikan så bekämpar vi gängen. Bekämpar vi gängen så bekämpar vi narkotikan, säger inrikesminister Mikael Damberg i Agenda. 

Du säger att du blir lika frustrerad som alla andra, skillnaden är att du är ansvarig, kommer ni klara det här? frågar programledare Anna Hedenmo. 

– Vi kommer klara det. Samhället är alltid starkare än kriminella gäng. Den satsning vi gör på polisen är exempellös, vi har aldrig haft en så stor satsning på en svensk myndighet tidigare och polisen flyttar fram positionerna också i de här områdena. De säger själva att i de flesta av de här områdena går utvecklingen nu åt rätt håll, eftersom de är mer närvarande, de använder kameror och är mer offensiva i sitt arbete. 

Lyfter fram ”festknarkarnas” ansvar

Han menar även att gränsbevakningen måste skärpas. 

– Det handlar om efterfrågan. Vi måste stärka gränsen, tullen, så att det inte kommer in så mycket narkotika. Och de som festknarkar i Sverige, och det blir allt fler unga människor som gör det, måste förstå att deras agerande göder de här kriminella.

De väpnade konflikterna har ofta kopplingar till nätverkens huvudsakliga inkomstkälla – narkotikahandeln. 

Tullens beslag av narkotika har ökat från 11 000 beslag vid millennieskiftet till 56 000 beslag 2017, enligt Agenda. 

Samtidigt lades polismyndigheternas narkotikarotlar ner under den stora omorganisationen när polisen blev en myndighet 2015. 

Mikael Damberg menar att det var helt rätt att göra omorganisationen – men att det är fler poliser som behövs och lyfter fram att det ska vara 10 0000 fler polisanställda till 2024. 

– Polisen har inte varit tillräckligt närvarande i många av de här områdena där narkotikaförsäljningen i första hand sker. Då har det skapats öppna drogscener som varit nära unga människor och då måste man bygga unik kompetens och slå mot det här långsiktigt och uthålligt och det har vi bestämt oss för att göra, säger Mikael Damberg. 

Områdespoliser och kameror ska slå ut öppen knarkhandel

Han lyfter fram ny lagstiftning kring kameraövervakning som ska slå ut ”öppna drogscener” vid centrum och skolor – då polisen från årsskiftet ska kunna fatta egna beslut om var de ska sätta upp kameror. 

Han nämner även vikten av speciella områdespoliser som kan omgivningarna och kan jobba strategiskt mot gängkriminaliteten. 

– Det som är farligt med narkotika är inte bara att unga människor dras in i kriminalitet och vi ser de här skjutningarna. Det förstör människors liv, och det här är det som finansierar de gängskjutningar och de sprängningar vi ser runtom i Sverige. 

Damberg tror inte på Moderaternas förslag om sänkt straffålder. 

– Jag tror inte att det är det som är lösningen på det här. För nu måste vi in med mycket tidigare insatser än så om man ska lyckas. Sedan ska vi göra det mer straffbart för gängen att rekrytera unga människor till de här miljöerna, för det är de som utnyttjar unga människor. 

Lyfter fram Malmö och Södertälje som positiva exempel

Mikael Damberg talar om skolan som den mest långsiktigt viktiga lösningen till problemen, att skolor i utsatta områden ska få större resurser. 

Anna Hedenmo nämner att Socialdemokraterna har lyft fram skolan som en lösning i decennier. 

Varför ska man tro på er nu? Vi ser ju att det blir värre och värre, säger hon. 

– Vi har haft en skolkommission bestående av de stora lärarorganisationerna och forskarna och kommit fram till att förändra skolsystemet så att det blir mer kompensatoriskt, att vi utjämnar mer så att fler resurser går till de skolor som har störst behov. Och det håller vi på och förändrar nu. Flera av de kommuner som har haft störst problem som Malmö och Södertälje har målmedvetet satsat på skolan. De har haft åtta år i rad med stigande skolresultat och polisen säger att det här är den viktigaste investeringen vi gör i unga människor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.