Kritikstorm mot Damberg – jacka togs ifrån person

Polisen och ministern slog till mot ”väldigt dyr” märkesjacka.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) på plattan i Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ursprungsinlägget.
Foto: Instagram

Inrikesminister Mikael Damberg (S) var med när polisen beslagtog en dyr jacka från en brottsmisstänkt person som inte kunde bevisa sitt inköp – vilket blev startskottet för en kritikstorm.

Damberg svarar nu på den hårda kritiken – och beklagar att inlägget gav upphov till felaktiga spekulationer. Samtidigt säger han att tonen i kritiken har varit hård och innehållit ett hotfullt språk. 

– Det är både fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det är allvarligt när debatten får en sådan vinkling och trissas upp som det gjorts i det här fallet, säger han till Aftonbladet

Det var under lördagen som inrikesminister Mikael Damberg (S) lade upp det kritiserade inlägget om sin kvällstur med polisen i Stockholm. 

I inlägget beskrev ministern hur flera instanser nattvandrar för att öka säkerheten i Stockholm. Därefter uppgav han att polisen under turen stött på en person som misstänktes för narkotikabrott. I samband med mötet noterade de att personen var klädd i en jacka som beskrevs ha sett ut att vara ”väldigt dyr”.

Enligt Damberg var jackan värd ”långt mer än personens inkomster”, vilket fick polisen att agera.

Jackan togs i beslag!”, skriver han i inlägget.


NYHETEN I KORTHET

• Inrikesminister Mikael Damberg (S) var med när polisen beslagtog en dyr jacka från en brottsmisstänkt person som inte kunde bevisa sitt inköp – och skrev ett inlägg på Instagram.

• Detta blev startskottet för en kritikstorm. Damberg svarar nu på den hårda kritiken – och beklagar att inlägget gav upphov till felaktiga spekulationer. 

• Advokat Hanna Lindblom säger att det är svårt att uttala sig om händelsen när man inte är insatt, men att hon tycker att det är ett märkligt agerande av inrikesministern att lägga upp inlägget. 

Inlägget fick stor spridning i sociala medier och har gett upphov till stor kritik. På såväl Twitter som Instagram har människor ifrågasatt valet att beslagta jackan med motiveringen att personen inte kunde bevisa sitt köp.

Advokaten Viktor Banke är en av de som varit kritiska mot inrikesministerns inlägg.

”Tanken på att polisen går runt och tar jackor från folk som inte kan visa kvitto är motbjudande, att inrikesministern skryter om det på Instagram är häpnadsväckande”, skriver han på Instagram.  

Samtidigt har diskussioner förekommit om jackan har varit föremål för utmätning, eftersom inrikesministern nämner Kronofogden i sitt inlägg. Men så var inte fallet.

Kronofogden var förvisso med i insatsen Krog 2022 under fredagskvällen, men den aktuella jackan togs inte om hand för utmätning, uppger Kronofogdens pressekreterare Max Wallenberg.

Ingripandet kritiseras och försvaras

Inrikesministern plockade senare ner inlägget och under tisdagsmorgonen la han upp en ny bild där han försvarar sig. Han skriver att det rörde sig i om ”en person som stoppats efter misstanke om narkotikabrott. För beslaget av jackan fanns misstanke om brott”. 

Han skriver vidare att personen inte lämnades ute i kylan och att det var ett beslut från polisen. Åklagare får nu besluta om det räcker för att väcka åtal. 

”Vi förstår att Instagraminlägget var otydligt och väckte frågor. På grund av detta inte minst det hat och hot som framförts mot polisen har inlägget nu tagits ned”.

Oskar Magnusson, politiskt sakkunnig hos inrikesministern, skriver på Twitter att den brottsmisstänkte mannen skjutsades hem av polisen.

Damberg utvecklar sitt svar för Aftonbladet och är självkritisk i hur han formulerade sig i det ursprungliga inlägget. 

– Inlägget var otydligt formulerat, det blev mycket spekulationer. Balansgången är alltid svår när man inte vill beskriva ett enskilt ärende för mycket och gå in i detaljer. Det tycker jag att jag skulle ha gjort annorlunda, säger han till tidningen. 

Samtidigt är han upprörd över den ton som vissa kritiker haft, och uppger att den både varit hatisk och hotfull. 

– Det är både fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det är allvarligt när debatten får en sådan vinkling och trissas upp som det gjorts i det här fallet, säger han till Aftonbladet.

Polisen får beslagta om de misstänker brott 

Advokat Bengt Ivarsson säger att det finns lagstöd för polisen att beslagta en jacka från en person på stan om de misstänker att den har åtkommits genom någon form av brott. 

– Polisen kan beslagta egendom om man misstänker att något är stulet. Här är det vad jag förstår en jacka som är värd drygt tio tusen i butiksledet. Polisen gjorde då bedömningen att den här personen inte hade inkomster som gör att han skulle ha råd att köpa en så pass dyr jacka. 

Skulle jackan visa sig inte vara stulen eller åtkommen genom brott får polisen lämna tillbaka den. Den som blivit av med jackan kan också begära att domstol prövar om det finns ett lagstöd för omhändertagandet eller inte, berättar Bengt Ivarsson.

Han tycker dock att Mikael Dambergs inlägg var otydligt. 

– Jag tycker att det är olyckligt. Sen tycker jag att det kan finnas en poäng med att man visar att om man går runt med stöldgods kan man bli av med det. 

”Olämpligt” 

Advokat Hanna Lindblom säger att det är svårt att uttala sig om händelsen när man inte är insatt, men att hon tycker att det är ett märkligt agerande av inrikesministern att lägga upp inlägget. 

– Jag kan tycka att det är olämpligt. Det kan ju ändå vara någon som känner sig utpekad här. Även om det är någon som är misstänkt för narkotikabrott har vi fortfarande en presumtion som är att innan man är dömd ska man betraktas som oskyldig. Jag tycker inte att det känns schyst att publicera. 

Expressen har sökt Mikael Damberg. Hans presstalesperson hänvisar till hans nya inlägg och till polisen. 

Expressen söker polisen.

https://www.instagram.com/p/B5TSWczB8Wr/

Lågt hopp om att få bukt med gängvåldet:

Enligt en färsk Sifo-undersökning har endast 8 procent förtroende för att polisen och politikerna kommer få bukt med gängvåldet inom sex månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.