Damberg om Kinberg Batra: "Är bekymrad"

Publicerad

SÄLEN. Näringsminister Mikael Damberg (S) efterlyser en starkare oppositionsledare.

– Jag tror att det vore bra för Sverige, säger han, samtidigt som Anna Kinberg Batra firar två år som partiledare för Moderaterna.

"I dag är det två år sen jag fick förtroendet att leda M. Ser fram emot att ta nästa steg framåt, i tuffa tider som ställer nya krav", skriver Anna Kinberg Batra i dag på twitter.

Samtidigt väljer näringsminister Mikael Damberg, tidigare S-gruppledare i riksdagen, att ifrågasätta hennes ledarskap.

– Jag har ju jobbat med Anna Kinberg Batra som gruppledare i riksdagen, och mitt intryck är att hon är både ambitiös, påläst och intelligent. Min bild av henne som gruppledare var att hon också hade tuffa nyper och bidrog till att hålla ordning på inte minst den moderata riksdagsgruppen. Men i dag, två år in på sitt partiledarskap, tror jag inte att Anna Kinberg Batras största problem är de låga opinionssiffrorna, utan det är att hon återkommande utmanas i sitt ledarskap, säger Damberg till Expressen, samtidigt som partierna bråkar om försvarssatsningar under den pågående rikskonferensen i Sälen.

 

LÄS OCKSÅ: Anna Kinberg Batra sågar Hanif Bali: "Över gränsen"

Damberg: Det är Moderaternas problem

Enligt Mikael Damberg är det stora problemet att Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning bryter ingångna avtal och överenskommelser.

– Jag har inte varit med om det tidigare, att Moderaterna bryter överenskommelser som vi har fattat.

Han nämner både Decemberöverenskommelsen och avtalet om migrationspolitiken.

– Alla kommuner ska ta ansvar för mottagandet, men nu väljer uppenbart moderata kommuner att gå emot sin partiledning.

Näringsministern hävdar att Socialdemokraterna "vanligtvis" vill ha en svag oppositionsledare.

– Men i det här parlamentariska läget är det viktigt att man kan göra uppgörelser och att man kan stå för dem. Så jag är bekymrad.

Du efterlyser en starkare Moderatledare?

– Jag tror att det vore bra för Sverige. Oavsett om vi haft borgerliga eller socialdemokratiska regeringar så har man kunnat göra överenskommelser och göra upp om viktiga frågor, och det har skapat en stabilitet i svensk politik som har varit gynnsam för både investeringar och tillväxt. I det här osäkra omvärldsläget är det ännu viktigare att politiska ledare kan stå för uppgörelser och hålla dem.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag