Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damberg efter Expressens avslöjande: ”Kriminellt”

Inrikesministern kommenterar granskningen: ”Går det att bevisa kommer det gå att pröva i domstol”.
Inrikesminister Mikael Damberg om Expressens avslöjande att Ulrika Pape samlar in pengar till IS.Foto: Daniel Ingmo / Expressen TV
Expressens reporter träffar Ulrika Pape i centrala Örebro, när hon tror att hon ska ta emot 12 700 kronor från en IS-sympatisör.
Expressens reporter träffar Ulrika Pape i centrala Örebro, när hon tror att hon ska ta emot 12 700 kronor från en IS-sympatisör.

Efter Expressens avslöjande om att döde IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Ulrika Pape, 48, försöker samla in pengar till IS-fångar i Syrien – nu kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) att fråga Säpo om fallet. 

– Av det jag läst hittills så verkar det som att personen i fråga har samlat in pengar till terrorverksamhet. Det är kriminaliserat i dag, säger han. 

Inrikesminister Mikael Damberg har tagit del av måndagens avslöjande av Expressens reporter David Baas. 

– Jag tycker att det är en väldigt bra granskning, för det är viktigt att det här blir belyst. Att det fortfarande finns individer i Sverige som uppenbarligen samlar in pengar för IS eller andra terrororganisationer, säger Mikael Damberg. 

Damberg: ”Vi får inte slappna av”

– Vi får inte slappna av och tro att det inte finns terrororganisation som också skulle kunna agera i Sverige så för mig är det en viktig påminnelse, en viktig rannsakning och det är viktigt att Säkerhetspolisen håller full koll på detta. 

I reportaget framkommer hur den ökände IS-terroristen Michale Skråmos svärmor via hemliga Facebookgrupper och krypterade chattappar försöker samla in pengar till IS-läger i Syrien. 

Ulrika Pape, här under namnet Sarah Birdson, skriver i den slutna Facebookgruppen som öppet stöttar Islamiska staten.

Kvinnan, som konverterade till islam och radikaliserades av sin svärson 2007, och under en period bodde i Raqqa i IS:s självutropade kalifat i Syrien, är försiktig och använder sig av alias som Sarah Birdson och Zara Blomson. 

– Det är väl uppenbart av det här reportaget att hon jobbar målmedvetet för att inte visa det här. Hon försöker använda krypterade kommunikationskanaler, försöker på ett väldigt sofistikerat sätt bidra med pengar till IS och andra terrororganisationer på det här sättet. Så det är väl tydligt att hon bestämt sig för att försöka runda systemen och svensk lag, säger Mikael Damberg. 

Tror hon stämt möte med sympatisör – möter reporter

Men hon avslöjas av Expressens reporter när hon möter upp honom i Örebro i tron att han är en IS-sympatisör som ska ge henne 12 700 kronor som ska gå till ett läger i Syrien. 

Hon påkallar sedan några polisers uppmärksamhet, säger att hon blir förföljd och får skjuts från platsen. 

– Av det som jag läst hitintills så låter det som att personen i fråga har samlat in pengar för terrorverksamhet. Det är kriminaliserat i dag. Så jag hoppas att, om det finns bevis för detta, att det kan leda till åtal och fällande dom, säger Mikael Damberg. 

 Han kommer nu lyfta fallet under sina möten med Säpo. 

– Jag har en löpande dialog med Säkerhetspolisen så jag ser fram emot att få höra deras bedömning av ifall det här på något vis påverkar deras bild av läget eller de miljöer som de granskar. 

Terrorfinansiering kriminellt sedan 2018

Att samla in pengar till terrorverksamhet är ett brott sedan december 2018. Mikael Damberg lyfter också fram att straffen för terrorbrott har skärpts och att regeringen i enighet med andra politiska partier drivit igenom ett 40-tal åtgärder mot terrorism. 

– Nu ligger det ute ett nytt förslag om en bred straffskärpning för alla typer av terrorbrott och vi ser framför oss att redan den 1 mars få en ny lag mot samröre med terroristbrott som ytterligare kriminaliserar stöd och hjälp till terrororganisationer säger Mikael Damberg.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.