Honung. Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTOHonung. Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Honung. Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Honungsbin. Foto: Jonas TobinHonungsbin. Foto: Jonas Tobin
Honungsbin. Foto: Jonas Tobin

Dåligt väder hotar honungsskörden

Publicerad

Årets honungsskörd ser ut att bli fattig. Dåligt väder på flera håll gör att bina inte kan ge sig ut och hämta någon mat.

– Det här är ovanligt, säger biodlaren Hans Samland.

Problemen gäller biodlingar från Dalälven och söderut. På grund av det kalla och regniga vädret kan bina inte ge sig ut och hämta nektar från blommorna och tillverka honung.

– Det är värst här i östra Svealand, säger Hans Samland, biodlare i Huddinge och bitillsyningsman i Stockholmsregionen.

– Det blir ingenting. Om man ser till väderprognoser ska det mycket till innan det blir skörd. Det fattas bin i kuporna. De första kommer att slita ut sig.

Blommor behöver värme

Dessutom späds nektarn ut i regnet. Det är för kallt för att det ska bli mängder av den, vilket gör att bina blir färre. Blommorna behöver värme för att kunna ge ifrån sig ordentligt med nektar. Vitklövern, exempelvis, kräver 19 graders värme.

Hans Samland ser efter ett 30-tal bikupor, så kallade samhällen, och i varje brukar normalt 60 000–70 000 bin leva.

– Nu är det kanske 30 000–40 000 i varje. Det känns inte bra. Jag måste gå ut och försöka att rädda de stackars liven. De kan inte svälta ihjäl.

Nu uppmanar Hans Samland alla biodlare att och stödfodra bina med honung eller sockervatten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag