Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dåligt stöd för femte jobbskatteavdraget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det femte jobbskatteavdraget är alliansens stora satsning i höstbudgeten.

Men bara en tredjedel av väljarna stöder regeringens skattesänkning, visar en undersökning från Expressen/Demoskop.

Fredrik Reinfeldt tror ändå att åtgärden är välkommen.

- Många uppskattar att man får mer kvar av lönen, säger statsministern.

Femte jobbskatteavdrag och förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt har blivit de stora knäckfrågorna sedan regeringen lade fram sin höstbudget och oppositionen presenterade sina alternativ. S, V och MP är emot regeringens skattesänkningar och har flaggat för att stoppa förslaget om höjd brytpunkt, vilket de kan göra med stöd av SD.

Jobbskatteavdraget däremot blir svårare att stoppa, eftersom SD stöder det förslaget. Men de rödgröna partierna verkar i alla fall ha väljarna på sin sida. Expressen har låtit Demoskop fråga svenskarna vad de tycker om det femte jobbskatteavdraget.

Frågan som ställdes till 1 000 röstberättigade personer var: "Regeringen planerar att införa ett femte jobbskatteavdrag, vilket innebär att de som arbetar kommer att få en något lägre skatt än i dag. Anser du att det är bra eller dålig åtgärd?".

Knappt hälften, 47 procent, av de tillfrågade svarade "dålig åtgärd". Drygt en tredjedel, 35 procent, svarade "bra åtgärd". 18 procent svarade "vet ej".

Ett betydande motstånd

Om man bryter ned resultatet på partinivå ser man att det finns ett betydande motstånd till det femte jobbskatteavdraget även hos alliansväljarna. 27 procent av regeringspartiernas väljare tycker att det är en "dålig åtgärd". Stödet från de egna ligger på bara drygt hälften. 52 procent av de borgerliga väljarna svarar "bra åtgärd".

- Mottagandet av reformen är påtagligt ljumt. Det är svårt att se att det femte jobbskatteavdraget väcker någon entusiasm eller skulle kunna bidra till att öka stödet för alliansen, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Resultatet oroar dock inte Fredrik Reinfeldt:

- Väljarna ska få mer i plånboken. Dessutom hävdar vi att det ger jobb. Det kan vi visa att det har gjort i flera steg. Det som jag tror är viktigt för människor att förhålla sig till är: ger detta jobb? För det tycker människor är viktigt, säger statsministern.

Men enligt Demoskops undersökning säger knappt hälften att de tycker det är en dålig åtgärd.

- Nja, det finns de som tycker att det är bra och jag tror att många uppskattar att man får mer kvar av lönen. Men det är inte de enda åtgärder vi gör. Vi gör också stora förbättringar av utbildningssystemet, vi sänker skatten för pensionärer, vi ger stöd till grupper som har små ekonomiska marginaler, säger Fredrik Reinfeldt.

Förknippas med striden

Alliansen fick ett växande väljarstöd sett till antal röster i valet 2010. Partistrategernas slutsatser blev att inte ändra på ett vinnande lag och att genomföra det man lovat. Att väljarstödet ändå är ljummet förklarar man internt bland annat med att man inte har lyckats kommunicera effekterna av jobbskatteavdraget.

- Det är en teknisk term. Lägre skatt och jobbskatteavdrag förknippas nu med en politisk strid i riksdagen och inte med sakinnehållet i frågan. Men vi tror att det är en styrkefördel för oss om vi säger före valet exakt vad vi vill göra och hur vi vill göra det, säger en källa i regeringskansliet.

"Har nått vägs ände"

Statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet tror också att uttrycket i sig ligger regeringen i fatet.

- Bara att det heter "femte jobbskatteavdrag" tror jag tröttar ut folk. Regeringen har ju anklagats för att vara lite idélös. Att rada upp jobbskatteavdrag är inget som skänker energi åt väljarna direkt.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson förvånas inte av resultatet i Demoskops undersökning.

- Det är uppenbart att Moderaternas skattesänkarprojekt har nått vägs ände, säger hon till Expressen.

Riksdagsbråket om höjd brytpunkt

Regeringen ser ut att gå mot ett nederlag i riksdagen när det ska röstas om höstbudgeten. Oppositionen vill stoppa förslaget om att höja gränsen för när man ska betala statlig skatt, den så kallade brytpunkten.


De rödgröna och SD drev igenom att finansutskottet uppmanar regeringen att dra tillbaka förslaget om höjd brytpunkt för den statliga inkomstskatten, i praktiken en skattesänkning på tre miljarder, som finns med i regeringens höstbudget. Finansminister Anders Borg har dock sagt att förslaget ligger kvar.


Oppositionen och regeringen är oense om hur budgetlagen ska tolkas. Talmannen Per Westerberg, M, har varnat för att man genom att lyfta ut förslaget om höjd brytpunkt riskerar att ändra maktbalansen mellan riksdag och regering.


Femte jobbskatteavdrag

M: FÖR

KD: FÖR

C: FÖR

FP: FÖR

SD: FÖR

S: EMOT

V: EMOT

MP: EMOT


Höjd brytpunkt

M: FÖR

KD: FÖR

C: FÖR

FP: FÖR

SD: EMOT

S: EMOT

V: EMOT

MP: EMOT

Så GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.


Fråga: Regeringen planerar att införa ett femte jobbskatteavdrag, vilket innebär att de som arbetar kommer att få en något lägre skatt än i dag. Anser du att det är bra eller dålig åtgärd?


Undersökningsperiod: 24 september till 2 oktober 2013.


Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.


Antal genomförda intervjuer: 1 000.


Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.


Beställare: Expressen.


Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.