Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dalapolitiker: Förbjud bensin- och dieselbilar

Senast 2030 ska bensin- och dieseldrivna bilar avregistreras.

Det menar Jan Lindholm (MP), riksdagsman fån Dalarna, som kräver att regeringen ska bli tydligare i sin retorik, skriver Dalarnas Tidningar.

- Regeringen vill förbjuda fossila bränslen från 2030 men törs inte säga det, säger Jan Lindholm till Expressen.se.

Kan du tänka dig att överge bensin- eller dieselbilen?

Regeringen vill minska utsläppen av växthusgaser och satsar på att Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen så som bensin och diesel. Saken utreds just nu på uppdrag av regeringen.

Men vad detta innebär i praktiken tycker Jan Lindholm (MP), riksdagsledamot i civilutskottet, är otydligt, vilket Dalarnas Tidningar rapporterade om först.

– Regeringen vill förbjuda fossila bränslen från 2030 men törs inte säga det rakt ut. De säger inte att bilar som behöver diesel för att gå inte ska få rulla efter 2030, utan de säger att det är okej för bilar som har exempelvis en hybrid konstruktion där dieselmotorn laddar hybridmotorn att köra, säger han.

Jan Lindholm vill att regeringen ska tala klarspråk. Han föreslår därför att alla bensin- och dieseldrivna bilar ska avregistreras senast 1 januari 2030.

– Det vore det rakaste och tydligaste som också regeringen kan säga och skulle vara jättebra för biltillverkare, försäkringsbolag och bilägare. Alla skulle få klara besked, säger han.

"Som morot och piskor"

Nyligen presenterade också Thomas B Johansson, som leder den av regeringen tillsatta utredningsgruppen, ett förslag. Den som köper en bil med för höga utsläppsvärden kan straffas med en avgift på 40 000 kronor. Men om du i stället äger en miljöbil kan du få en bonus på 48 000 kronor.

Tanken är att få försäljningen av el, biogas och etanolbilar att öka och snabbt få bort bensindrivna bilar från marknaden, något som Expressen nyligen berättade om.

– Förslaget är som morot och piskor. Är det så att regeringen menar allvar då vore det rakaste och enklaste sättet att säga att alla bilar som måste ha fossil för att fungera ska avregistreras senast 1 januari 2030, säger Jan Lindholm.

"Alla bilar ska inte avregistreras"

It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) är den som har tillsatt utredningen.

Hennes pressekreterare Jonas Johansson kommenterar utredningen så här:

– Regeringen har en långsiktig prioritering om en fossilt oberoende fordonsflotta fram till 2030. Det betyder att vi fram till 2030 ska ta fram alternativ, som då ska vara de huvudsakliga bränslena.

Jonas Johansson menar att regeringen har varit tydliga med målen.

– Det finns utredningsdirektiv som tydligt säger vad utredningen har för uppdrag. Vad som gäller nu är att vänta in utredningen som kommer att presenteras under hösten.

Enligt honom är det inte aktuellt med ett totalförbud mot fossila bränslen.

– Det innebär inte att alla bilar som går på bensin eller diesel ska avregistreras, säger Jonas Johansson.