Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Dags för kyrkoval – följ direktrapporten

Specialsändning om kyrkovalet – se hela programmet i Expressen TV
Söndag 19 september är det kyrkoval i Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Söndag 19 september är det kyrkoval i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Söndag 19 september är det kyrkoval i Sverige.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag går svenskarna till kyrkoval – ett val som historiskt har ett lågt deltagande. Vid förra valet röstade knappt en miljon människor.

Svenska kyrkovalet

Kyrkovalet 2017 presenterade rekordsiffror: Då röstade 984 680 personer – att så många röstade hade inte hänt på 67 år. Det motsvarar 19,08 procent. 

En av de de stora valfrågorna är om Svenska kyrkans ledning ska avstå från att uttala sig om dagsaktuella politiska frågor, som migrationspolitiken. 

Nomingeringsgruppen Borgerligt alternativ har i en debattartikel i Expressen skrivit: 

”Genom att göra politiska ställningstaganden skapas trösklar och splittring. Kyrkan exkluderar mer än den inkluderar och blir fylld av konflikt, i stället för att vara ett tecken för enhet”. 

Samtidigt skriver Sverigedemokraterna i sitt valmanifest: 

”Svenska kyrkans arbete och opinionsbildning i flykting- och migrationsfrågor är djupt och brett och etablerat sedan flera år och har kraftig politisk slagsida i förhållande till en stor del av medlemmarnas och svenska folkets intresse och önskemål”.

Samkönade par

En annan stor fråga inom kyrkan – som behandlas som en valfråga trots att det inte är det – är prästernas rätt att välja vilka de vill viga. Nomineringsgrupperna Öppen kyrka och Socialdemokraterna har båda som mål att alla präster ska vilja viga samkönade par. 

Vänstern i Svenska kyrkan anser att det är självklart att alla präster ska viga par ”oavsett hur familjebildningen ser ut”. 

Det som ifrågasätts är väjningsrätten, som innebär att präster kan säga nej till att viga ett samkönat par. 

Men det är egentligen en fråga som inte är politisk. Därför är ärkebiskop Antje Jackelén förvånad över att det är en valfråga. 

– Det är församlingens ansvar att se till att alla par som har rätt till vigsel också får en vigselförrättare, men man kan inte tvinga en enskild präst till vigsel av ett specifikt par, oavsett kön. Det är vad svensk lag säger, säger hon till TT.

Ett preliminärt valresultat kommer i kväll när alla vallokaler har stängt. Det slutgiltiga resultatet presenteras om 3-4 veckor när alla röster är färdigräknade. 

”De ska banne mig kunna viga alla” 

Väljarna: Därför röstar vi i kyrkovalet.
S till angrepp mot SD i debatten inför kyrkovalet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.