Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags för högskoleprovet – kolla hur smart du är

Under lördagen skrivs högskoleprovet på 120 orter runt landet.Foto: Fri användning för UHR och som pressbilder
På lördag är det dags för årets första högskoleprov. Foto: Fri användning för UHR och som pressbilder
Sara Klinga Myr har fått 2,0 på högskoleprovet.Foto: PRIVAT

På lördag är det dags för årets första högskoleprov. 

67 590 personer har anmält sig för att skriva provet som kan vara vägen till drömutbildningen.  

Sara Klinga Myr har fått högsta poäng på provet och ger sina bästa tips. 

– Läsa allt man kan och choklad, säger Sara Klinga Myr. 

Hur smart tycker du att du är?

Under lördagen skrivs högskoleprovet på 120 orter runt landet. Totalt har 67 590 personer anmält sig. Flest anmälda personer är födda år 2000 med 16 781 anmälda, uppger Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Högskoleprovet är en andra chans för alla som vill läsa vidare, säger UHR:s general­direktör Karin Röding. 

Att skriva högskoleprovet ökar chansen att komma in på drömutbildningen och ju högre provresultat desto större chans. 

Sara Klinga Myr skrev provet i höstas och fick då 2,0 - för andra gången. Innan skrev hon provet 2001 med samma resultat. 

– Det är tack vare det provresultatet som jag kom in på veterinärlinjen, säger Sara Klinga Myr. 

Saras bästa tips inför provet:

1. Ta det lättaste först. Om det är en fråga som känns svår, ringa in den, lämna den och gå tillbaka till den senare efter att du gjort klart frågorna du är säker på. 

 

2. Var inte rädd för att kladda på provet. Rita, stryk under och kladda på provet för att hjälpa dig själv komma fram till lösningarna. 

 

3. Ha med dig choklad! Ta med något gott att äta, både något matigt och något sött så att du står dig under dagen.

Förberedelsen innan provet 

I dag har hon sitt drömyrke veterinär, men gjorde ändå om provet i höstas för att söka distanskurser för skojs skull. 

– Jag förberedde mig genom att läsa gamla prov för att se vad jag behövde bli bättre på. Sen repeterade jag de delar jag behövde från gymnasiematten.

I dag har Sara Klinga Myr drömjobbet – veterinär. Foto: PRIVAT

– Det är inte jätteavancerad matte men det gäller att ha det färskt i huvudet. 

Att hon lyckats få toppoäng på provet tror hon bland annat beror på att hon läser väldigt mycket. 

– Allt man kan läsa inom alla kategorier är bra för att öva upp sin läshastighet, så får man mer tid till att tänka under provet, och på köpet lära sig ord. 

Verbal del - ordförståelse

1. målande 

A: svepande 

B: överdriven

C: fantasifull

D: bildskön

E: uttrycksfull

 

2. eloge

A: beröm

B: prydnad

C: gratulation

D: hedersplats

E: medalj

 

3. puka

A: sångstil

B: dirigentplats

C: folkdans

D: slaginstrument

E: orgelpipa

 

4. alludera på

A: vänta på

B: fundera på 

C: anspela på 

D: se ner på 

E: hoppas på

 

5. pseudointellektuell

A: självlärd person

B: skenbart bildad person

C: geniförklarad person

D: klassiskt skolad person

E: nytänkande person

 

6. hippologi

A: läran om skelettet

B: läran om talmystik

C: läran om subkulturer D läran om bergarter

E: läran om hästar

 

7. bejakande

A: glädjande

B: bekräftande

C: längtande

D: granskande

E: bedjande

 

8. ocker

A: att skicka bluffakturor

B: att muta makthavare

C: att göra oskälig vinst

D: att missbruka ett förtroende 

E: att utnyttja insiderinformation

 

9. florera

A: övertäcka

B: frodas

C: utsmycka

D: lyckas

E: gruppera

 

10. eftermäle

A: efterlysning

B: dålig kompromiss

C: klagomål

D: eftervärldens omdöme 

E: korrigering

 

Facit verbal del: 1. E, 2. A, 3. D, 4. C, 5. B, 6. E, 7. B, 8. C, 9. B, 10. D. 

Källa: Delar av verbala delen för HP 2016, studera.nu

Kvantitativ del - matematisk problemlösning

1. Talen 7, 13, 18, 20 och x har medelvärdet 15. Vad är x?

A: 13

B: 15

C: 17

D: 19

 

2. x, y, z och w är negativa tal. Vilket alternativ är med säkerhet korrekt om zw > xy?

A: w > x

B: –z > –y

C: xz > yw

D: –xy > –zw

 

3. Av 39 pennor i en låda är 2/3 bläckpennor. 19 av pennorna i lådan är trasiga.

Kvantitet I: Antalet trasiga bläckpennor

Kvantitet II: 6

A: I är större än II

B: II är större än I

C: I är lika med II

D: informationen är otillräcklig

 

4. x > y 

    xz > yz

Kvantitet I: z 

Kvantitet II: 0

A: I är större än II

B: II är större än I

C: I är lika med II

D: informationen är otillräcklig

 

5. På en bondgård finns 63 djur: hästar, kor och grisar. Hur många kor finns det på bondgården?

(1) Det finns dubbelt så många grisar som hästar och kor tillsammans.

(2) Antalet hästar på bondgården är hälften av antalet kor.

Tillräcklig information för lösningen erhålls

A: i (1) men ej i (2)

B: i (2) men ej i (1)

C: i (1) tillsammans med (2)

D: i (1) och (2) var för sig

E: ej genom de båda påståendena

 

6. Albert och Ida ska tillsammans klippa gräset på en fotbollsplan. De arbetar samtidigt och utan rast med varsin gräsklippare. De arbetar alltid med sina egna konstanta hastigheter. Hur lång tid tar det för dem att klippa gräset på fotbollsplanen?

(1) Ensam skulle Albert klippa hela fotbollsplanen 0,5 timmar långsammare än Ida.

(2) Ensam skulle Ida klippa hela fotbollsplanen 0,5 timmar snabbare än Albert.

Tillräcklig information för lösningen erhålls

A: i (1) men ej i (2)

B: i (2) men ej i (1)

C: i (1) tillsammans med (2)

D: i (1) och (2) var för sig

E: ej genom de båda påståendena

 

7. 3x – 15 = 21 – 5x

Vad är x?

A: –18

B: 0,75

C: 4

D: 4,5

 

8. Vad är medelvärdet av alla primtal p sådana att 

27 < p < 36?

A: 29

B: 30

C: 31

D: 32

 

9. 2x – y – 3 = y

Kvantitet I: x

Kvantitet II: y

A: I är större än II

B: II är större än I

C: I är lika med II

D: informationen är otillräcklig

 

10. Tobias äter yoghurt till frukost.

Fördelningen av energin i Tobias yoghurt är:

Fett 13,5 kcal

Protein 46,5 kcal

Kolhydrat 120 kcal

Hur många procent av energin kommer från fett?

A: 7,5 %

B: 10 %

C: 13,5 %

D: 67 %

 

Facit kvantitativ del: 1. C, 2. D, 3. D, 4. A, 5. C, 6. E, 7. D, 8. B, 9. A, 10. A 

Källa: Delar av kvantitativa delen HP 2017, studera.nu