Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags för första kontrollerade flygturen på en annan planet

Helikopter skickas upp – på planeten Mars
Nasas rymdhelikopter ”Ingenuity” på Mars yta.
Foto: NASA/JPL-CALTECH HANDOUT / EPA / TT
En av Nasas bilder från Mars.
Foto: NASA/JPL-CALTECH HANDOUT / EPA / TT

Nasa kommer den 11 april att genomföra den första kontrollerade flygturen någonsin på en annan planet, rapporterar Washington Post.

Det sker på Mars med rymdhelikoptern ”Ingenuity” som kostade 740 miljoner kronor att tillverka.

Nasas rymdsond ”Perseverance” landade på Mars i slutet av februari efter sju månaders färd från vår egen planet. En dag efter landningen kunde Nasa visa upp unika bilder och filmer från planetens yta. 

Två veckor senare meddelade Nasa att rymdfarkosten hade åkt omkring på Mars för första gången, en färd på 6,5 meter som tog en halvtimme att genomföra.

Nu är det dags för nästa milstolpe – Nasas första kontrollerade flygtur på en annan planet. 

Kommer att pågå i 90 sekunder

Rymdhelikoptern ”Ingenuity”, som var fäst undertill på ”Perseverance”, lyfter den 11 april från Mars yta. Flygturen för ”Ingenuity”, som har rotorblad som snurrar fem gånger snabbare än en normal helikopter, kommer att pågå i 90 sekunder och rymdhelikoptern kommer att nå en höjd på max tre meter över marken. 

– Vi hoppas att ”Ingenuity” kommer att utöka möjligheterna för oss att utforska Mars, säger Bob Balaram vid Nasa.

Nasas kommande flygtur på Mars har jämförts med flygpionjärerna Orville och Wilbur Wright som den 17 december 1903 genomförde de första kontrollerade flygningarna med en motordriven flygmaskin. Därför finns en liten del tagen från bröderna Wrights plan med på ”Ingenuity”.

Nasas bilder från Mars

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.