Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dags för första debatten mellan Löfven och Kristersson

Stefan Löfven, S, duellerar mot Ulf Kristersson, M, i partiledardebatten i SVT på söndagen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalda M-ledaren Ulf Kristersson deltar i sin första partiledardebatt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Går utvecklingen i Sverige åt rätt håll?

"Nej", svarar hela 81 procent av SD:s väljare – som är mest kritiska till läget i landet enligt DN/Ipsos nya mätning.  

Vad partiledarna tycker lär framgå i söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s "Agenda" – där statsministern Stefan Löfven och nyvalda M-ledaren Ulf Kristersson bland annat möts i en duell om jobb och välfärd.  

Det är mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval. De senaste opinionsmätningarna visar att de rödgröna partierna samlar fler väljare än de borgerliga partierna – men inget block får egen majoritet. 

Inför söndagens partiledardebatt i "Agenda" i SVT har DN/Ipsos gjort en ny mätning om hur folk uppfattar utvecklingen i landet. Hela 81 procent av dem som sympatiserar med SD tycker att utvecklingen går åt fel håll. 

Skillnad mellan borgerliga väljare

Bland de borgerliga partierna syns en tydlig skillnad – nära hälften av dem som röstar på M och KD (48 respektive 47 procent) tycker att utvecklingen går åt fel håll. Dem som röstar på C och L är klart mindre kritiska. 

32 procent av dem som röstar på L och 31 procent av dem som röstar på C tycker att utvecklingen går åt fel håll. 

Hela 42 procent av V-väljarna är också kritiska till läget i landet – trots att partiet, enligt egen utsago, fått igenom en hel del förslag i höstbudgeten. 

Minst oroade för utvecklingen i landet är S-väljare. Bland dem tycker 38-procent att läget i Sverige blir allt bättre, medan 20 procent tycker tvärtom. 

Alliansväljare: gå till val ihop

Samtidigt vill majoriteten av dem som röstar på M, KD, C och L att partierna går till val ihop. 

– Stödet för alliansen är väldigt stabilt. Moderaternas sympatisörer är mest positiva, medan allianstanken är något svagare bland Centerpartiets och Liberalernas väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN. 

Även om regeringsfrågan inte är ett av de ämnen som ska debatteras i "Agenda" lär allianspartiernas inställning till SD komma upp. Där finns som bekant en splittring – L och C vill inte ta makten med stöd av SD, medan M och KD är beredda att göra det. 

Löfven: "Kristersson sitter på problemet"

Enligt statsministern sitter Ulf Kristersson i samma kniviga sits som sin företrädare Anna Kinberg Batra. 

– Han har varit med i partiledningen och sagt att han kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna, det har jag sagt att jag aldrig kommer att göra. Kristersson sitter på problemet, det är han som ska svara på frågorna, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.  

De ämnen som ska debatteras på söndagskvällen är "jobb och välfärd", "klimat och miljö", "trygghet och säkerhet" och "vården". Debatterna inleds med en duell mellan två partiledare. 

 

SÅ BEVAKAR EXPRESSEN DEBATTEN

Partiledardebatten i SVT i kväll bevakas givetvis på Expressen TV.

Sändningen från Kungsholmen börjar klockan 18.45.

 

Expressens politikreportrar Hanna Jakobson och Karolina Skoglund samt tv-reportrarna Hannes Bergdahl och Daniel Ingmo kommer vara på plats på SVT på Gärdet i Stockholm, och göra intervjuer med partiledarna både när de anländer och efteråt.

 

I studion kommer Expressens politiske kommentator K-G Bergström analysera debatten.

 

Löfven och Kristersson i duell om jobben

Stefan Löfven och Ulf Kristersson möts i en duell om jobb och välfärd. Även om Sveriges ekonomi går som tåget finns orosmoln. Regeringens mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 svårt ut att nå – arbetslösheten bland utrikesfödda är klart högre än bland dem som fötts här, och arbetslösheten för alla grupper minskar långsammare än i ett par jämförbara EU-länder.  

 

Läs mer: Alliansens hårda kritik: "Klyvningen fortsätter" 

 

Enligt Kristersson tar regeringen inte fasta på det gynnsamma ekonomiska läget. Han kallade regeringens budget för "spretig och ofokuserad" och sa att det var "den största valfläskbudget man sett på decennier". 

 

Läs mer: K-G Bergström: Regeringen snor de borgerligas paradfråga 

 

Miljöduell mellan Lööf och Fridolin

Nästa debattämne är klimat och miljö – där Gustav Fridolin, MP, och Annie Lööf, C, inledningsvis duellerar. C-ledaren verkar taggad. 

"Det behövs ett nytt ledarskap för klimatet!", skriver Annie Lööf på Twitter. 

 

https://twitter.com/Centerpartiet/status/916568661988536320

 

Nästa debattämne är trygghet och säkerhet. Här ryms frågorna om den ökande gängkriminaliteten och krisen inom polisen. Jonas Sjöstedt, V, och Jan Björklund, L, duellerar. 

Avslutningsvis är det vården som ska debatteras och Jimmie Åkesson, SD, och Ebba Busch Thor, KD, som duellerar. Krisen inom förlossningsvården lär avhandlas, liksom de växande vårdköerna. 

Även KD-ledaren verkar taggad.  

"Äntligen! Mer politik! Som vi har längtat!", skriver hon på Twitter.  

 

https://twitter.com/BuschEbba/status/916275505300688896

DN/Ipsos-mätningen om utvecklingen i Sverige är en sammanslagning av mätningarna i augusti och september med  drygt 4 000 genomförda intervjuer på telefon och i webbenkät.

Undersökningen om partierna ska gå till val på egen hand eller tillsammans gjordes den 10-21 augusti. 998 väljare som svarade i  en webbenkät.