Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagnys miljongåva efter flytten till äldreboendet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Dagny Carlsson har tidigare sagt att maken Harry är det bästa som hänt henne.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Dagny Carlsson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

109-åriga bloggaren Dagny Carlsson bor numera på ett äldreboende efter längre än ett halvt sekel i sin lägenhet i Solna. 

Nu skänker hon sin bostad till Cancerfonden.

– Cancern tog min man och jag vill nu göra allt jag kan för att inte många flera ska gå samma öde till mötes, säger hon enligt vännen Elena Ström. 

Elena Ström beskrev nyligen Dagny Carlsson som både piggast och äldst av alla på det äldreboende som hon nu bor på. 109-åringen flyttade från sin lägenhet tidigare år för att permanent bo på boendet. 

Hon mår under omständigheterna bra.

– Det är lite upp och ner. Men hon är jätte-, jätte-, jättegullig. Hon försöker anpassa sig. Hon gör sitt bästa, säger Elena Ström. 

Nu gör Dagny Carlsson – som blev känd efter att hon som 100-åring börjat blogga – sig av med sin lägenhet: En fyrarummare i Solna där hon bott sedan 60-talet.  Lägenheten skänks till Cancerfonden. 

 – Cancerfonden behöver pengar för att fortsätta sin framgångsrika forskning, säger Dagny Carlsson till Elena Ström, som sköter hennes blogg då Dagny själv inte kan blogga från äldreboendet.

– Om vi hjälps åt så kan vi hjälpa många människor.

Maken dog i cancer

Dagny Carlsson har sedan hennes make Harry gick bort i cancer 2004 haft ett stort engagemang för cancerfonden. Före galan ”Tillsammans mot cancer” berättade hon att hon tänker på Harry så fort hon hör ordet ”cancer”. 

Och i sitt sommarprat 2017 berättade hon om sin sorg – och viljan att leva vidare. 

– När jag inte dog var jag tvungen att börja leva. Man kan inte sitta den ena dagen efter den andra och bara vänta på att dö, och inte göra det. Då måste man ta itu med tillvaron. Jag hade den här datorn, den blev min nya kompis. Man kan inte bara gå och sucka och tänka på det som har varit. Man måste leva i nuet. 

Cancerfonden gläds åt Dagny Carlssons miljongåva,

Ja det stämmer att Dagny har testamenterat sin bostadsrätt till Cancerfonden, vilket vi är oerhört tacksamma och glada för. Dagny har i många år varit engagerad i cancerforskningen och vi uppskattar hennes stöd och engagemang i frågan, säger Tamara Samadi vid Cancerfondens presstjänst. 

Cecilia Hagen möter Dagny Carlsson

Se klippet från 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.