Dagny Carlsson, 105, om #metoo ”Det har varit så i alla tider"

Världens äldsta bloggare, Dagny Carlsson, vinterpratar i P1.
Foto: Mattias Ahlm/ Sveriges Radio
Dagny Carlsson är aktuell med boken "Livet enligt Dagny".
Foto: ELENA STRÖM
Dagny Carlsson började blogga efter att ha gått en datorkurs – vid 99 års ålder.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Världens äldsta bloggare, Dagny Carlsson, stöttar Metoo-kampanjen. 

– Det är väldigt bra att de har lyft fram alla de här sexuella trakasserierna och inte sopat dem under mattan, säger hon i Sveriges Radios Vinter i P1.

Efter att ha gått en datorkurs som 99-åring började hon blogga. Och hon har blivit en riktig sensation, den nu 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson. Nu har hon släppt bok och varit på signeringsturné. 

I Vinter i P1 berättar hon bland annat om hur jularna var förr i världen, fast det här året har hon inte hunnit med bestyren riktigt.

– Jag har inte ägnat julen så många tankar, för jag har varit ute på turné. Med min medförfattare Helen Bjurberg, vi har visat upp mig och boken och jag har signerat.

– De kommer fram och och säger att de har sett mig i tv och att de har köpt min bok.

– Och så frågar de om de får fotografera mig eller ta en selfie. Jag tror att jag har blivit världens mest fotograferade käring.

Livet enligt Dagny Carlsson

Det är boken ”Livet enligt Dagny” som kommit ut. Det är ännu ett led i den framgångssaga som började sent i livet. Hon slog igenom stort efter SVT:s dokumentärserie "Det är inte så dumt att bli gammal" 2015 och hon har sedan bloggkarriärens start även synts bland annat i Skavlan, Bingolotto och som patient på äldreboende i filmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann".

Ständigt aktuell, alltså. Och samtida. Metoo-kampanjen har givetvis inte gått henne förbi. 

– Det är väldigt bra att de har lyft fram alla de här sexuella trakasserierna och  inte sopat dem under mattan, säger hon i Sveriges Radios Vinter i P1.

– Nu kan kvinnor våga opponera sig. De har tigit och lidit i det tysta och känt sig väldigt förolämpade utan att kunna göra någonting åt det. 

Gamla problem

Och problemen är inte nya, det kan 105-åringen intyga.

– Det har varit så i alla tider. Det är bara det att förr teg man, man talade inte om sånt. 

Själv har hon förskonats. Samtidigt som hon känner på sig hur hon bemött det om hon skulle drabbats.

– Mig har ingen tafsat på som väl är. Jag hade nog gett vederbörande en örfil om jag hade nått upp till hans huvud.

Trots detta har Dagny Carlsson slutligen i programmet en pacifistisk förhoppning inför 2018 .

– Inför det nya året hoppas jag att vi får fred på jorden, det är en utopisk tanke men jag önskar det kan bli verklighet innan jag lämnar in för gott, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.