Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagens viktigaste händelser från kriget

Fotografen Pierre Zakrzewski och reportern Brent Renaud har dödats i Ukraina.

• Sjukvårdare och patienter har tagits som gisslan på hamnstaden Mariupols största sjukhus.

Fox News-fotografen Pierre Zakrzewski och den ukrainska journalisten Oleksandra Kuvshynova har dödats i en rysk attack utanför Kiev. 

• Tv-redaktören Marina Ovsyannikova får böter efter protesten i statlig tv.

• Ryssland inför sanktioner mot USA och Kanada.


Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Ladda ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Patienter och läkare hålls gisslan i Mariupol

Sjukvårdare och patienter har tagits som gisslan på hamnstaden Mariupols största sjukhus. Enligt uppgifter till den ukrainska mediegruppen Media Initiative for Human Rights (MIPL) har de som försökt fly ”kommit tillbaka med skottskador”.

Mariupols borgmästare hävdar att 400 personer ska hållas inne på sjukhuset. Både han och guvernören i Donetskregionen, där Mariupol ligger, har informerats.

– Vi har fått information om att den ryska armén har tagit vårt största sjukhus ... och de håller våra patienter och läkare som gisslan, säger han enligt Sky News.

Tidigare i veckan uppmanade Världshälsoorganisationen till ett stopp på attacker mot sjukvårdsarbetare i Ukraina. WHO har dokumenterat minst 31 sådana attacker i landet.

Journalister dödade utanför Kiev

Fox News-fotografen Pierre Zakrzewski och den ukrainska journalisten Oleksandra Kuvshynova dödades i en rysk attack utanför Kiev på söndagen. I samma attack skadades Fox News-journalisten Benjamin Hall, som blev av med en del av sitt ben.

På Twitter har flera av tv-kanalens medarbetare uttryckt sin sorg över dödsfallen. Producenten Yonat Friling skriver att Oleksandra ”Sasha” Kuvshynova hade jobbat med teamet som rådgivare den senaste månaden.

”Hon älskade musik och hon var rolig och snäll. Hon var 24 år gammal”, skriver Frilling.

Tv-ankaret John Roberts uttrycker sin sorg över kollegan Pierre Zakrzewskis död.

”Jag jobbade med Pierre många gånger runtom i världen. Han var en absolut skatt. Skickar våra mest innerliga böner till Pierres fru och familj”, skriver han på Twitter.

Tv-redaktören Marina Ovsyannikova får böter

Tv-redaktören Marina Ovsyannikova, 44, har kallats för Rysslands modigaste kvinna efter kuppen i direktsänd tv – där hon anklagade den statliga tv-kanalen för att ljuga och krävde ett stopp för Ukrainakriget.

Efter en rättegång i Moskva på eftermiddagen har hon släppts fri. Hon måste dock betala 30 000 rubel i böter – motsvarande runt 2 700 kronor, rapporterar Reuters.

”Jag ångrar inte vad jag gjorde. Oavsett konsekvenserna. Jag kommer att bära det som en hedersmedalj”, skriver Marina Ovsyannikova på Twitter.

Ryssland inför sanktioner mot USA och Kanada

Ryssland inför sanktioner mot USA:s president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken, rapporterar statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ryska utrikesministeriet uppger att sanktionerna är en ”oundviklig motreaktion” och presenterar en lista över 13 amerikanska politiker och tjänstemän som nu inte tillåts att resa till Ryssland. På listan finns även CIA-chefen William Burns, Vita husets pressekreterare Jen Psaki, Bidens son Hunter Biden och den tidigare utrikesminister Hillary Clinton.

Dessutom har Ryssland infört personliga sanktioner mot 313 kanadensiska medborgare, däribland premiärminister Justin Trudeau, enligt utrikesministeriet.

Ryssland meddelar också att fler sanktioner mot USA väntar.

Varningen till Kiev-borna: ”Ta skydd i bunkrarna”

Vitalij Klytjko, borgmästaren i Kiev, uppmanar hela Ukraina att stå enade och kämpar tillsammans för deras värderingar och principer.

Generalen: ”Kriget kulminerar inom tio dagar”

Ont om resurser och låg stridmoral, ja kriget har inte gått helt som ryssarna tänkt sig. Det menar den amerikanska generalen Ben Hodges i en intervju med CNN och enligt honom kan resultatet bli att Ryssland tvingas avsluta kriget inom bara några dagar.

Flera städer omringade i Ukraina: ”Många unga som drabbas”

Städer som Mariupol, Kherson och Mykolaiv är omringade av ryska trupper - och civilbefolkningen får utstå en tuff kamp. Expressen Magnus Falkehed rapporterar direkt från Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.