Från ryskt håll har man kategoriskt avfärdat alla anklagelser om inblandning i valet, eller olämpliga kopplingar till Donald Trump. Foto: Alexei Druzhinin / AP / TT
Från ryskt håll har man kategoriskt avfärdat alla anklagelser om inblandning i valet, eller olämpliga kopplingar till Donald Trump. Foto: Alexei Druzhinin / AP / TT
Carl Fridh Kleberg

Ingen ny företeelse
i Rysslands fulspel

Publicerad

Ryska agenter påstår sig ha komprometterande uppgifter om Donald Trump, enligt uppgifter som presenterats för den blivande presidenten. Det är en cirkus med uppgifter om uppgifter men ”kompromat” är ingen ny företeelse i Rysslands politiska fulspel.

Den amerikanska presidentvalskampanjen och dess efterspel har osat spiondeckare så att ett Hollywoodmanus med samma innehåll lätt hade avfärdats som barnsliga fantasier. Frågan är om det inte är uppgifterna om påstått komprometterande information om Trump i händerna på ryska agenter som hade fått bägaren att rinna över. Och fått filmproducenten att förpassa manuset till dokumentförstöraren en gång för alla.

Att USA:s högsta underrättelsechefer lämnat över just sådana uppgifter, eller närmare bestämt uppgifter om att ryska agenter påstår sig ha komprometterande uppgifter, är förstås inget som går att ignorera. Att bena ut exakt vad det handlar om är snårigt eftersom det är uppgifter om uppgifter i flera led, men ungefär så här ser påståendet ut:

 

En brittisk före detta spion med Ryssland som expertområde anställdes av Trumps motståndare för att göra ”oppositionell research”. Alltså för att gräva fram smuts om fastighetsmagnaten, vilket spelar roll för trovärdigheten. I sin undersökning så ska han ha upptäckt att ryska agenter av något slag påstår sig ha komprometterande uppgifter om Trump.

Den tidigare MI6-agentens uppgifter har sedan lämnats vidare till amerikanska underrättelsemyndigheter. De anser den brittiska källan vara så trovärdig att man velat vidarebefordra uppgifterna till president Barack Obama, Trump och en handfull andra tunga politiker.

 

En stor del av detta rapporterade sajten Mother Jones om redan innan Donald Trump blev vald. Artikeln fick blandad respons – uppgifterna sågs som allvarliga och reportern som trovärdig men källan var svårbedömd för utomstående. CNN lägger nu till en hel del detaljer och visar om inte annat på att amerikanska myndigheter tar påståendena på stort allvar, även om inga enskilda anklagelser ska vara bekräftade av CNN.

Från ryskt håll har man kategoriskt avfärdat alla anklagelser om inblandning i valet, eller olämpliga kopplingar till Donald Trump. Det finns i dagsläget inte heller några tecken på att det skulle ske några ändringar på den punkten.

Men det kan vara nu en bred publik i väst stöter på det ryska ordet ”kompromat” – komprometterande material som används för att skada eller utpressa en politisk fiende. Det är ett välbekant inslag i ryska politikens fulspel. Med all säkerhet finns det tjänstemän i USA som nu biter på naglarna, i oror över att det är ett uttryck man kommer att få stifta närmare bekantskap med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag