Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS POLITIK: Nytt debattbesked från Lundgren • Busch Thor markerar mot Adaktusson • Reinfeldt dras in i dramat runt Strandhäll

Förundersökning inledd mot Peter Lundgren – SD-kandidaten ändrar sig om debattmedverkan.

Ebba Busch Thor markerar mot sättet partikamraten röstat i frågor om aborträtten i Europaparlamentet.

Reinfeldt dras in i misstroendedramat runt Annika Strandhäll (S) och hennes agerande när Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör för Försäkringskassan.

Nytt besked från Peter Lundgren – ställer upp i debatt i kväll

EU-kandidaten Peter Lundgren meddelar att han trots allt kommer att delta i Aftonbladets debatt i kväll – efter att först ha ställt in sin medverkan.

I Sveriges Radios debatt med toppkandidaterna på onsdagseftermiddagen var Lundgren ersatt med tredjenamnet på SD:s EU-lista, Charlie Weimers.

Expressen avslöjade i måndags att Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikamrat på brösten – något han bekräftade i en intervju med reportern David Baas.

Händelsen har polisanmälts och i dag meddelade chefsåklagare Maria Sterup att en förundersökning om sexuellt ofredande har inletts.

HELA ARTIKELN: SD-kandidaten utreds för sexuellt ofredande 

Peter Lundgren (SD) under ett EU-valmöte i Täby i lördags.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ebba Busch Thor: Fel av Adaktusson

På onsdagen kommenterade KD-ledaren Ebba Busch Thor partikamraten Lars Adaktussons agerande i Europaparlamentet, där han enligt DN röstat nej i frågor som rör aborträtten vid 22 tillfällen 2014-2018.

Till SVT säger Busch Thor att partiets linje handlar om att EU inte ska besluta om aborträtten, och att partiet står bakom svensk aborträtt.

– Sedan tycker jag ibland att Lars Adaktusson valt en väl rigid linje som varit fel. Jag tycker Sara skyttedal gör rätt som klargör hur hon tänker rösta fram över, säger hon. 

Att Adaktusson röstade nej till aborträtt, i stället för att lägga ner sina röster får också kritik av Ebba Busch.

– Det är där jag tycker att Lars Adaktusson gjort fel.

HELA ARTIKELN: Busch Thor markerar mot Adaktussons sätt att rösta 

Lars Adaktusson, andre vice partiordförande i KD, och partiledaren Ebba Busch Thor tillsammans på partiets valvaka i september 2018.Foto: OLLE SPORRONG

Reinfeldt dras in i misstroendedramat runt Strandhäll

Det pågår ett lågintensivt nervkrig kring socialminister Annika Strandhälls politiska framtid.

Flera personer ställer nu direkt eller indirekt upp till hennes försvar inför hotet om misstroendeförklaring i riksdagen och prickning av KU. Senast i raden är Bo Bylund som under närmast förnedrande former sparkades som generaldirektör av Reinfeldt-regeringen.

”Det är självklart att jag blev upprörd och besviken över denna behandling”, skriver han till politikerna i Konstitutionsutskottet, KU.

HELA ARTIKELN: Reinfeldt dras in i dramat runt Strandhäll

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN