Dagens Industri avslöjar att EU säger ja till nödlån för SAS. Foto: JENS L'ESTRADE
Dagens Industri avslöjar att EU säger ja till nödlån för SAS. Foto: JENS L'ESTRADE

Dagens Industri: EU säger ja till nödlån för SAS

Publicerad

På söndagen kom beskedet - EU säger ja till nödlån för SAS, skriver Dagens industri.

– Sedan förra veckan har det varit en pågående diskussion mellan svenska myndigheter och EU-kommissionen, säger Maria Madrid Pina, medarbetare till EU-kommissionären Joaquín Almunia, till Expressen.

Samtidigt har regeringen i största hemlighet förberett en katastrofplan. Och enligt uppgifter till Expressen har krisbolaget nu sålt markservicen.

 

SAS har länge kämpat mot ekonomiska problem - ett arbete som intensifierades under den gångna veckan. Hela helgen filade SAS styrelse på krisplanen under hemliga möten. I dag klockan 08 släpper bolaget sin försenade kvartalsrapport och berättar på samma gång om sin "plan för framtiden".

En av utvägarna som bolaget tidigare nämnt har varit att avyttra SAS markservice SAS Ground handling.

Enligt obekräftade uppgifter inifrån SAS sent natten till måndag är affären nu klar. Expressen erfar att det är schweiziska företaget Swissport som har köpt SAS Ground handling. Uppgifter SAS valt att inte kommentera.

Samtidigt har en krets kring finansmarknadsminister Peter Norman arbetat intensivt med en plan för hur man ska hantera en eventuell konkurs. Hela tiden har de fyra allianspartiledarna hållits uppdaterade, uppger källor i regeringskansliet för Expressen.

Norman har ringt runt

Under tiden har tjänstemän tillsatts för att förbereda ett statligt räddningspaket. För att SAS ska få sina mångmiljardlån förlängda kräver storbankerna statliga garantier. Peter Norman har, enligt Dagens industri, själv ringt runt till bankernas styrelser för att få dem att gå med på låneförlängningar. Förra veckan tog de tre ägarländerna Sverige, Norge och Danmark kontakt med EU-kommissionen för att undersöka om sådana garantier kan godkännas.

EU-kommissionen bekräftade i fredags att informella samtal har förts med de skandinaviska regeringarna.

Under söndagen kom beskedet. Dagens industri skriver att EU nu gett ett informellt klartecken till regeringarna i Sverige, Norge och Danmark att lämna statsgarantier till de banker som förnyar lån på 4,7 miljarder kronor. Ett steg som innebär att SAS framtid nu vilar hos fackföreningarna, skriver Dagens industri.

Att EU har gett klartecken ska bero på att de skandinaviska regeringarna inte ofta ber om att få lämna statsgarantier. Troligen kommer EU-kommissionen att ställa krav på ännu fler privatiseringar av SAS.

Källor uppger för den norska affärstidningen Dagens Näringsliv att bankerna har godkänt SAS sparpaket, men att några nya lån inte kommer att ges förrän fackföreningarna accepterar nedskärningarna. Om personalen vägrar gå med på villkoren innebär det att företaget hamnar i en mycket svår situation.

Besparingsprogrammet

Besparingsprogrammet som väntas på måndag morgon har ännu inte förhandlats med fackföreningarna i Sverige, Norge och Danmark. Men facken väntas inte säga nej eftersom hotet om risk för konkurs för SAS har framförts, enligt Dagens Industri .

Inte nöjda med sparplanen

Anneli Nyberg, ordförande i SAS kabinförening i Norge, tror varken att ägare eller fackförbund är nöjda med SAS sparplan:

– Men den här gången är det en plan som ska rädda oss på sikt och det är vi positiva till. Men planen måste ju kunna genomföras, och det finns en gräns för alla parter vad man kan utsätta sig för, säger hon till Expressen.

– Det är först de senaste dagarna alla aktörer har enats. Det är många parter involverade och det har varit svårt, säger hon men poängterar att man ännu inte haft några förhandlingar.

"Insiderinformation"

– Det förs inga förhandlingar mellan facken och SAS. Vi, liksom fackliga organisationer, är informerade om läget. Det gäller både ekonomi och den framåtriktade verksamheten, säger Robert Gustafsson, ordförande i SAS-sektionen av svensk Pilotförening till Dagens Industri.

– Vi har tillgång till insiderinformation. Det råder tung tystnadsplikt kring ekonomin. Vi förutsätter att SAS ledning löser de frågorna tillsammans med ägarna och bankerna, säger Gustafsson, enligt Dagens Industri.

Danska TV2 uppgav under söndagen att SAS ska spara tre miljarder kronor på att sparka 1000 personer och sänka lönerna med 15 procent.

Osannolikt med konkurs

Jacob Pedersen, flygbranschanalytiker vid danska Sydbank, säger till danska Politiken att det är osannolikt att SAS i dag är nära en konkurs men har svårt att svara på om sparpaketet räcker.

– Det blir ett stort kliv framåt för att nå den kostnadsnivå som konkurrenterna har. Om det räcker är svårt att veta eftersom även konkurrenterna gör förändringar. Men det här är sista chansen för SAS, säger han till Expressen.

SAS Sveriges pressansvarige Malin Selander gav redan under söndagen en vink till TT om vad som väntar: "ett mer effektivt bolag och mer kostnadseffektivt" men ville sent i natt inte säga något mer.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag