Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagens ETC bryter med Ekis Ekman

Dagens ETC avslutar samarbetet med Kajsa Ekis Ekman, tidigare fristående debattör tidningen.
Foto: Nicklas Thegerström / DN TT NYHETSBYRÅN
Chefredaktör för Dagens ETC, Andreas Gustavsson.
Foto: ETC

I en ledartext i Dagens ETC hävdar Kajsa Ekis Ekmans att den ukrainska tidningen Kyiv Independent har nazistkopplingar.

Nu väljer tidningen att avsluta samarbetet med debattören.

Det är skribentens privata uttalanden på sociala medier som är anledningen, enligt chefredaktören.

I ledartexten, som publicerades under söndagen, skriver Ekis Ekman bland annat att en av Kyiv Independents reportrar har kopplingar till högerextrema militärförbandet Azovbataljonen efter sin rapportering från frontlinjen. Hon kritiserar också den ukrainska tidningens finansiärer och bakgrund.

Efter publiceringen har ledartexten mött hård kritik både i andra medier och på sociala medier.

Avslutar samarbetet med Ekman

Nu meddelar chefredaktören Andreas Gustavsson att tidningen avbryter samarbetet med Ekis Ekman som skrivit för Dagens ETC sedan 2014. Han skriver i ett uttalande att det varken var den starka kritiken eller den enskilda publiceringen i sig som föranledde beslutet.

”Det var mitt beslut att publicera artikeln om Kyiv Independent. Jag har inte ändrat mig på den punkten”, skriver chefredaktören.

Den avgörande anledningen ska i stället vara debattörens privata uttalanden om ryska statliga nyhetskanalen Russia Today på sociala medier. I en svarskommentar på Instagram skrev Ekis Ekman att RT har ”mycket kvalitativ journalistik”.

”Nu låter det i Sverige som om det är en propagandasite men så är det ju inte riktigt”.

”Där går min gräns”

Till SVT säger Andreas Gustavsson:

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger han.

Chefredaktören betonar samtidigt att Dagens ETC arbetar med att göra om sin ledarredaktion till en sådan som representerar tidningens linje.

Expressen har sökt Kajsa Ekis Ekman som avböjer att kommentera tidningens beslut. 

Kommenterar avslutade samarbetet

Under måndagskvällen väljer Ekis Ekman att kommentera tidningens beslut på Instagram. Hon riktar hård kritik mot Dagens ETC och chefredaktör Andreas Gustavsson som ska ha gett beskedet på mejl. 

”Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år utan att ens se en i ögonen”, skriver hon på Instagram under en bild på tidningen vars namn hon kryssat över och ritat en dödskalle bredvid. 

Hemliga ljudupptagningarna avslöjar • Publicerade av CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.