Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: WHO skärper råden om munskydd • Trycket på ambulansen ökar i Stockholm • Smittskyddsläkaren: Släpp tanken på släktkalas i jul

”Vi har gått igenom forskningen två gånger”

WHO skärper råden om munskydd. De bör bäras på arbetsplatser, i skolor, affärer med dålig ventilation och utomhus.

■■■

Region Stockholms behov av ambulansutryckningar är större än i våras, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

■■■

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tycker att man redan nu ska ställa in sig på ett julfirande utan släkten.

■■■

Här är dagens coronanyheter.

WHO skärper riktlinjerna för munskydd

På onsdagen skärpte Världshälsoorganisationen sina råd om munskydd. De bör bäras på arbetsplatser, i skolor och affärer som saknar lämplig ventilation eller om man inte vet hur ventilationen är, rapporterar TT.

Om du är tveksam är det säkrare att helt enkelt bära munskydd”, skriver WHO i de nya råden. 

Även om det är bra ventilerat uppmanas människor till att bära munskydd, om man inte kan hålla minst en meters avstånd. Detta gäller även i utomhusmiljöer där det kan uppstå trängsel, som på gator med mycket folk och busstationer.

Stockholms larm om ambulansvården

I Region Stockholm är nu 784 covidpatienter i behov av sjukhusvård. 73 patienter får IVA-vård och 711 patienter får vård vid geriatrik och akutsjukhus, enligt den senaste lägesrapporten.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson konstaterar att trycket på ambulansen är stort.

– Behoven av ambulansutryckningar och transporter mellan sjukhus är till och med större än i våras. Så nu är det helt nödvändigt att hålla avstånd på alla sätt som det överhuvudtaget går.

Smittskyddsläkarens besked om julfirandet

Snart kommer Folkhälsomyndigheten med nya restriktioner som ska gälla nationellt över julfirandet. Men Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tycker att man redan nu ska ställa in sig på ett julfirande utan släkten.

– Vi vet inte vad de kommer innehålla, men jag har svårt att tro att man kommer att våga sig på några större lättnader, säger han till P4, och fortsätter:

– Det här att man under juldagarna kanske åker och hälsar på olika släktingar, har julkalas och annat den delen får vi nog släppa den här julen.

I Dalarna ser man med oro på de över 100 000 fjällturisterna som väntas till regionen i jul.
I nuläget har Sverige 20 gånger fler dödsfall än Norge. Frode Forland, statsepidemiolog i grannlandet, om vilka beslut som kan ha påverkat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.