Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Vaccineffekten: Färre dödsfall • Nya regler för servering • Skyhöga halter virus i avloppsvatten

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Anders Tegnell under torsdagens pressträff.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN
Skyhöga halter av virus har upptäckts i Stockholms avloppsvatten.
Foto: ULF RYD

Över 80 procent av äldre på särskilda boenden har blivit vaccinerade – och sedan flera veckor syns en markant minskning i antalet dödsfall till följd av covid-19. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det ”väldigt mycket en vaccineffekt”. 

■■■   

Under fredagen beslutade Folkhälsomyndigheten att besökare på serveringsställen vid handelsplatser måste besöka dessa ensam. 

■■■   

”Skyhöga” halter av viruspartiklar har uppmätts i Stockholms avloppsvatten, rapporterar SVT Nyheter

Minskning av antalet dödsfall tolkas som en vaccineffekt

Sedan flera veckor tillbaka märks en minskning i antalet dödsfall till följd av covid-19. Minskningen kopplas till vaccinationstäckningen hos äldre. 

83 procent av de äldre på landets särskilda boenden har nu vaccinerats, och 70 procent har hunnit få två doser. 

– Det är förstås en kombination av minskad smittspridning under en tid, men också väldigt mycket en vaccineffekt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff. 

Endast ensamma gäster tillåts på köpcentrums serveringar

”För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett sällskap endast får uppgå till 1 person, om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Skyhöga virushalter i avloppsvattnet

Virushalterna av coronaviruset stiger i avloppsvattnet, rapporterar SVT Nyheter. I Stockholm uppmäts nu de högsta halterna hittills sedan pandemin började.

– Vecka 4 var en varning, vecka 7 är alarmerande, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare vid avdelningen Resursåtervinning på KTH som är med och analyserar mätningarna av viruset i avloppsvattnet, till SVT.

Olsen: ”En häxkittel för nya pandemiska virus”

Björn Olsen gästade Dina frågor i Expressen TV på fredagseftermiddagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.