Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Stockholm bröt mot lagen när besöksförbud infördes på boenden • 23 000 besökare på Gekås i helgen – trots restriktioner • Nya tuffare restriktioner i Köpenhamn

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Stockholms stad bröt mot lagen när de beslutade om lokalt besöksförbud på äldreboenden. Men trots att domstolen rivit upp förbudet kommer Stockholms stad införa ett helt nytt stopp från och med tisdagen.

■■■

I helgen valde 23 000 människor att besöka Gekås i Ullared trots restriktioner och smittspridning. Det var betydligt färre än förra året, säger Boris Lennerhov, Gekås vd. ”Den här helgen förra året hade vi 51 000 besökare.”

■■■

Danmark inför nya, tuffa restriktioner i området runt huvudstaden Köpenhamn. Unga pekas ut som en särskild smittofara. I åtgärderna ingår mer hemarbete, skolundervisning i hemmet och striktare regler i butiker och på gågator. Reglerna ska gälla över jul och nyår.

Här kan du följa Expressens direktrapport om coronaviruset.

Stockholm bröt mot lagen – besöksstopp rivs upp

På tisdagen kunde Expressen berätta att Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att kommunens besöksförbud strider mot lagen och att det upphävs med omedelbar verkan.

Men nu väljer ändå Stockholms stad att gå vidare med ett nytt besöksstopp, som ska börja gälla från och med tisdag.

– Vi menar på att det här stoppet som vi har nu, det är det beslutet som har överklagats, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

23 000 besökte Gekås – trots restriktionerna

Restriktionerna i Halland är som i övriga landet hårdare än tidigare med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19. Men Gekås i Ullared hade under helgen, fredag till söndag, 23 000 besökare fördelat på de tre dagarna.

För Gekås del var det ändå mer än en halvering av besökarna jämfört med samma helg förra året. Då besökte 51 000 varuhuset under samma helg.

Danmark inför nya tuffa restriktioner

Den senaste tiden har det danska huvudstadsområdet varit värst drabbat av coronasmitta i hela landet. 15 av kommunerna ligger på landets 20-i-topp för den gångna veckan. Därför införs nya restriktioner – de innebär bland annat:

Ökat fokus på testning och på att undvika smitta för åldersgruppen 15–25 år.

Mer hemarbete, inklusive mer virtuell undervisning för skolorna.

Gågator och annan trafik ska inrättas så att folk inte kommer för nära varandra.

Barn från olika klasser får inte blandas i grundskolorna. Även åtstramningar på fritid.

Hårdare poliskontroll av att serveringsförbudet efter klockan 22 upprätthålls.


Upptäcktes med hjälp av Artificiell intelligens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.