Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Restriktionerna förlängs – spridningen för hög • EMA: Inte visat att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodpropp • Forskare föreslår ”mini-lockdown” i skolorna

Stefan Löfven och regeringens besked på pressträffen under onsdagen var att restriktionerna kring gym, gallerior och restauranger förlängs.

Det är inte bevisat, men inte heller uteslutet, att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Det meddelar Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

■■■

Flera restriktioner förlängs en lång bit in på våren.

– För att få en normal vardag igen behöver smittspridningen minska rejält, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

■■■

Epidemilogen Tove Fall föreslår att påsklovet görs dubbelt så långt för att hejda smittspridningen.

– Det skulle bli som en liten mini-lockdown för smittan i skolorna, säger hon till Svenska Dagbladet.

EMA: Inte visat att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodpropp

Astra Zenecas vaccin har stoppats i flera länder och i Sverige fortsätter vaccineringen för personer över 65 år.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA kommer nu med ett uttalande om att de hittills inte har hittat några speciella riskfaktorer, såsom ålder, kön eller tidigare sjukdomshistorik kopplat till de misstänkta biverkningarna.

”Som kommunicerades den 18 mars, har EMA den synen att fördelarna med Astra Zenecas vaccin i att förebygga covid-19 (...) överväger riskerna för sidoeffekter”, skriver EMA.

EMA skriver vidare att det handlar om ”väldigt ovanliga fall” av blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar, som utreds.

Något orsaksförhållande mellan vaccinet och dessa tillstånd har inte bevisats men inte heller kunnat uteslutas.

Utredningen fortsätter nu från EMA:s sida.

Restriktionerna förlängs – spridningen för hög

Flera restriktioner förlängs en lång bit in på våren. Orsaken är att smittspridningen ökar i landet.

Flera restriktioner kommer att ligga fast en bra bit in i april eller längre. Restauranger har fortsatt 20.30 som stängningstid och icke-nödvändiga kommunala verksamheter som allmänheten har tillgång till ska hållas stängda till den 18 april.

Restriktionerna för gym, gallerior och andra platser förlängs också – men regeringen ger inte besked om till när.

Tidigare var det tänkt att bland annat allmänna sammankomster, fotbollsmatcher och kulturevenemang skulle få tillåtelse att ha fler besökare än åtta från och med den 11 april, förutsatt att det skedde på ett smittsäkert sätt.

Men Folkhälsomyndigheten anser att det inte är läge, och skickade i tisdags en hemställan till regeringen om att avvakta med att lätta på restriktioner till den tredje maj.

Forskare föreslår fördubblat påsklov: ”Som en mini-lockdown”

De senaste 14 dagarna har antalet bekräftade fall av covid-19 varit 25 procent högre än den föregående fjortondagarsperioden. Det skriver Svenska Dagbladet. Även antalet svårt sjuka ökar.

Tove Fall, professor i epidemiolog vid Uppsala universitet, tror inte att sämre efterlevnad av restriktioner eller ökad testning är huvudförklaringen. I stället är det den mer smittsamma brittiska varianten av coronaviruset som är den viktigaste orsaken, bedömer hon.

Hon är öppen för att sätta in nya åtgärder mot smittan, så som utökad användning av snabbtester för grupper som inte kan vara hemma, exempelvis skolbarn.

Hon föreslår också att påsklovet görs dubbelt så långt.

– Det skulle bli som en liten mini-lockdown för smittan i skolorna. Det är så klart inga lätta avvägningar när man tar sådana beslut, men det finns saker att göra, säger hon till SvD.

Även Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, tror att den brittiska mutationen ligger bakom den ökade smittan. Han tror dock att det viktigaste man kan göra för att vända utvecklingen är att befolkningen följer de befintliga restriktionerna mer noggrant.

Ansvariga ministern, Anders Ygeman, svarar på tittarnas frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.