Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Nya restriktioner – se hela listan • Norge: Så fick vi ner smittan • Få äldreboenden med besöksförbud

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill införa nya restriktioner – se listan.

■■■

Testning, smittspårning, isolering och snabba beslut är faktorerna bakom Norges lyckade coronastrategi, säger Frode Forland vid norska Folkhälsoinstitutet till Expressen.

■■■

Bara åtta av Sveriges 290 kommuner har kvar besöksförbud på äldreboenden.

Nya coronaåtgärder

Regeringen presenterarde skärpta restriktioner på onsdagen:

 Alla serveringsställen ska stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte, men får ha öppet för takeaway. Ska gälla från 1 mars.

 Maxantalet för personer på gallerior, butiker och gym skärps ytterligare. Det är ännu inte klart hur dessa skärpta regler ska se ut.

Butiker ansvarar för att se till att personer handlar en och en, och inte i grupper. Barn, och andra personer som behöver stöd, är undantagna.

 Folkhälsomyndigheten skärper även sin avrådan till idrottsföreningar gällande cuper, matcher och läger. Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas, och undantaget för enstaka matcher för barn och unga födda 2005 och senare tas bort.

Norge: Så fick ni ner smittan

Samtidigt som Sverige kämpar med att förhindra en tredje våg, så har Norge fått ner smittspridningen till en stabil nivå.

Framgångsfaktorerna är framför allt omfattande testning, smittspårning, isolering och snabba beslut, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör vid norska Folkhälsoinstitutet, till Expressen.

Han hoppas att Norge kan pressa ner smittspridningen samtidigt som befolkningen vaccineras.

– Det kan komma lokala utbrott, men vi hoppas kunna hålla nere spridningen nationellt.

Få äldreboenden har besöksförbudet kvar

Bara åtta av landets 290 kommuner har i dag besöksförbud på äldreboenden, enligt TT.

– Det är vaccineringen mot covid-19 som har gjort att färre kommuner har ansökt om besöksförbud, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till nyhetsbyrån.

Folkhälsomyndigheten har tidigare varit kritisk mot besöksförbuden, som de anser vara en inskränkande åtgärd som strider mot Europakonventionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.