Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Nya resebegränsningar till Finland • Trots för låga temperaturer: ”vaccinet tog inte skada” • Leveransproblem hos Astra Zeneca – Sverige får färre doser

Nya resebegränsningar till Finland – alla måste testas vid gränsen och ska sitta två veckor i karantän.

■■■

Regionerna pustar ut – För låga temperaturer vid transport av vaccin förstörde inte doserna.

■■■

Astra Zeneca har fått leveransproblem – 300 000 färre doser till Sverige. 

Resebegränsningar till Finland

Finland oroar sig för de nya mutationerna av coronaviruset, från Storbritannien och Sydafrika, som just nu cirkulerar i Europa. På fredagskvällen beslutade därför den finska regeringen om skärpta reseregler för att mota smittan redan vid gränsen.

De skärpta resereglerna innefattar att alla som reser in i landet kommer att testas, redan vid gränsen. Till detta tillkommer en rekommendation om att sitta i karantän 10–14 dagar.

Dessutom begränsar man tillåtna arbetsresor som sker till Finland. Det är endast branscher som är kritiska för försörjningen och samhället som tillåts.

Det är fortsatt tillåtet att resa in i landet av familjeskäl. 

De nya åtgärderna börja gälla tisdag 27 januari och gäller i 30 dagar framöver.

Efter leveranshaveriet – vaccinet klarade sig

Apoteket AB som ansvarar för leveransen av vaccindoserna till Sveriges regioner lyckades i dag transportera 2 100 doser av Modernas vaccin i för låg frystemperatur. Flera regioner han avbryta vaccinering med doserna sedan felet uppdagats, men region Värmland hann använda 400 doser.

Under fredagskvällen meddelade emellertid Läkemedelsverket, via Apoteket AB att vaccinet inte tagit skada av att förvaras för kallt.

”De anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om”, skrev Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket till TT. 

300 000 färre doser av Astra Zenecas vaccin till Sverige

Under fredagskvällen bekräftade Sverige vaccinsamordnare Richard Bergström att ett leveransproblem hos Astra Zeneca gör att läkemedelsbolaget inte kommer kunna leverera lika många doser vaccin som de först lovat.

Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara kunna leverera ca 700 000 doser till Sverige – det är mindre än den 1 miljon doser vi räknat med”, skrev Bergström till Göteborgsposten.

Astra Zenecas vaccin väntas godkännas 29 januari av EU–kommissionen, med leveransstart 15 februari. Enligt Jacob Lund, kommunikationsdirektör på läkemedelsbolagets svenska kontor, kommer leveransstarten inte att påverkas.

– Däremot kommer de initiala volymerna att vara lägre än planerat på grund av minskade produktionsvolymer hos en underleverantör, säger Lund till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.