Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Lena Hallengren: Sverige ligger inte efter i vaccinplaneringen • Krissamordnaren: Vi får leva med viruset hela 2021 • Forskaren: Sätt dig i karantän innan jul

Hör hur utvecklingen av vaccinet går till på Karolinska.

Socialminister Lena Hallengren anser inte att Sverige ligger efter i vaccinplaneringen: ”Ett land som är vant vid att vaccinera”.

■■■

Marcus Buggert forskar på antikroppar, och menar att vi inte ska känna oss helt säkra på att de erbjuder full immunitet. För att fira jul med äldre släktingar tycker han att man bör vara i karantän i tio dagar.

■■■

Regeringens krischef, Elisabeth Beckman, varnar svenska folket för att vi kan behöva leva med coronaviruset under hela nästa år.

Här kan du följa Expressens direktrapport om coronaviruset.

Lena Hallengren: Sverige ligger inte efter i vaccinplaneringen

Frågorna kring det kommande vaccinet är många, men svaren är få. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ligger Sverige bra till i planeringen jämfört med andra länder – inte minst för att vi är vana vid att vaccinera.

– Det finns länder som inte alls har den typen av strukturer, säger hon.

Forskaren: Tio dagars karantän inför jul

Personer som har antikroppar för covid-19 har en minskad risk för att insjukna igen, men man kan fortfarande smitta andra, menar Marcus Buggert, forskare på Karolinska institutet, skriver SVT Nyheter

Han rekommenderade att isolera sig i 10 dagar, inför julfirandet med äldre släktingar.

Viruset blir kvar hela 2021, enligt krischefen

Regeringens krissamordnare, Elisabeth Backteman, flaggar nu för att svenska folket ska ha ”fysisk och mental beredskap” för att leva med coronaviruset under hela nästa år. 

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin, säger hon till Dagens nyheter.

SE MER: Forskarens råd – 10 dagars karantän

Forskaren Marcus Buggert om immunitet och att fira jul med äldre släktingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.